С оптимално малко намеси по съществуващата материална база и терен, проектът на новия Общински пазар  предвижда цялостна реновация на визията и обитаването на едно от любимите и най-важни за живота на града пространства. Вече се демонтира остарялата метална конструкция.

 Почти изцяло се запазва масивният сграден фонд. Сегашните наематели – ресторантьори и търговци – ще имат възможност да подновят дейността си в една по- инфраструктурно много по-добре организирана среда. Предстои изграждане на метална конструкция, която ще бъде „новия дом“ на търговците от зеленчуковия пазар. Тя ще се състои от три сегмента от трапецовидни козирки, разминати във височина. Покривната площ ще е 500 квадратни метра, в която свободно ще се разположат нови щандове и място за личен багаж. Броят и разположението им ще да варира, според нуждите и броя на търговците.

Предвижда се оформяне на площадно пространство, богато с множество кътове за сядане, зелени площи и чешми. То ще предоставя на троянци възможност за отмора и социални контакти.

Зоната за постоянна търговия на закрито ще посреща посетители от ул. „Раковски“, а характерният силует на новата козирка ще оформя входа от ул. „Опълченска“. Двата входа ясно очертават оста на преминаване и ще подканят  посетителите да пазаруват и отморят в обновения модерен Общинския пазар.

В кратки срокове, троянци ще се радват да новата визия на емблематичното място в града ни.