Зам.-областният управител на Ловеч Сашо Данков присъства на откриването на пътуващата изложба „С нас те направиха първата си крачка и… успяха”. Тя представя Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Пътуващата изложба, която ще остане в Ловеч два дни, е част от информационната кампания на Министерството на труда и социалната политика за 2012 г. В нея 40 фотографии пресъздават истинските истории на само 20 от всичките над 650 хиляди българи, възползвали се от възможностите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
На откриването организаторите приветстваха областната управа и община Ловеч, съдействали експозицията, като подчертаха, че основната цел е да се даде възможност на всички заинтересовани страни – бенефициенти, представители на целевите групи, медии, широката общественост, да разговарят директно с експерти на ОП РЧР и да се запознаят с напредъка по изпълнението на програмата, с процедурите, които предстои да се обявят.
Целта на ОП РЧР е да се подобри качеството на живот на хората в България чрез подобряване на човешкия капитал, постигане на високи нива на заетост, повишаване на производителността, достъп до качествено образование, учене през целия живот и засилване на социалното включване, отбеляза в приветствието Стефка Малиновска, началник отдел „Регионално управление на проекти” в Министерството на образованието, младежта и науката, като подчерта много проекти, по които работят училищата в област Ловеч и ползата за децата от тях.
Елка Ганкова от Регионалната служба по заетостта в Ловеч направи анализ напредъка по изпълнението на ОП „Развитие на човешките ресурси” в област Ловеч. Схема „Развитие” е с най-голям брой включени лица. Тя предоставя възможност за обучения на безработни лица, чрез които да придобият нова или да повишат професионалната си квалификация по заявка на конкретен работодател, а след успешно завършване да се включат в заетост от 9 до 12 месеца. Броят на включените в обучение безработни лица от началото на изпълнение на проекта до края на май 2012 г. е 1049, на завършилите – 656, а на включените в заетост след обучение – 490, подчерта Ганкова. В Ловешка област, както и в национален мащаб, се регистрира много голям интерес към обученията на заети лица, които схемите ”Аз мога” и «Аз мога повече» предлагат. По тях се предоставят средства за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация или ключови умения с цел повишаване пригодността им за заетост и даване възможност за кариерно развитие. По схема «Аз мога» са подадени 1426 заявления, одобрени за получаване на ваучери са 1269 лица, в резултат на което 994 заети лица са включени в обучения. Завършилите обучение лица са 888. По схема «Аз мога повече» от подадените 869 заявления, одобрени за получаване на ваучери са 833. От включените в обучение 586 заети лица,176 са завършили, обясни още тя.
По време на изложбата, която ще посети последователно всички областни градове в страната, бе проведен и ден на отворените врати, по време на който всеки желаещ получи информация за интересуващите го схеми и програми, отворени към момента, както и информационни брошури, даващи отговори на най-често задаваните въпроси: кой може да кандидатства, какви са сроковете, на какви изисквания трябва да отговаря един проект, необходимо ли е съфинансиране и други.