Зам.-областният управител Сашо Данков посрещна културния аташе на САЩ Ричард Дамстра. Той бе гост на Ловеч по покана на неправителствената организация „Приятели на Америка”. Поводът – 236-годишнината от Декларацията за независимост на Съединените щати. В Областна администрация Ричард Дамстра бе запознат с георгафското, икономическото и стопанско развитие на региона, както и с богатото му културно-историческо наследство. Сашо Данков представи пред американския си гост всяка една от 8-те общини, като акцентира върху природните и културни забележителности. Областта ни се намира в Сезерозападния регион за планиране – може би най-бедният в Европа, но затова пък според нас е най-красивата. Всички – и местна, и централна власт сме обединени от стремежа да допринесем за по-благоприятното развитие на този край, за преодоляване на изоставането в икономически аспект в сравнение с другите региони на България. В тази връзка вашето посещение е важно за нас, ние приемаме всяко съдействие, дори и само като отношение към областта и аз съм благодарен на „Приятели на Америка” за това, че всяка година привличат вниманието на посолството с инициативите тук по повод Деня на независимостта, заяви Сашо Данков пред Дамстра. Той пък от своя страна сподели прекрасните си впечатления от нашия регион, от хората, с които се е срещнал, от природата и изрази желанието си да гостува за повече време, за да има възможност да опознае по-отблизо културните традиции на този край.
Гостът отнесе за спомен от визитата си при зам.-областния управител много рекламни материали за региона и традиционните за троянския край керамични изделия, както и бутилка „Троянска сливова”. Диск с филм за Ловеч и книга на английски език за живота на Левски получи той от председателя на общинския съвет в града Корнелия Маринова, присъствала на срещата.
По-рано през деня Ричард Дамстра бе в ловешкото село Александрово, където говори за влиянието на Декларацията за независимост на САЩ за гражданските права и правата на малцинствата в страните от Европа.