Въпреки високите температури, градусът на настроение, детска глъч и забавления в „Забавно лято 17“ продължават.  За първа година  инициативата се проведе в селата Тепава и Малък Извор, община Ябланица. Деца, родители и доброволци се впуснаха в най-забавната и очаквана инициатива, а тя, забавата, е безкрайна – игри, танци и много настроение. Радостна вълна предизвикват водните игри. „Предай водата“ никога не спира да забавлява малчуганите. В тази игра, участниците застават в редица, обърнати в една посока. Поставя се кофичка с вода   в началото на редицата. Първият играч трябва да напълни кофичката и да я подаде над главата си на следващия играч.  Отбор-победител е този, който остане с най-много вода. Спортистите също имат възможност да покажат олимпийски дух и желание за победа в различните игри.  Ловкост, бързина и екипност е играта „Водопроводчик“.  „Дърпане на ластик“  е забавна игра,  в която малчуганите трябва да тичат в обратна посока и да упражнят своята сила. Активно участие има и в позабравените игри от миналото – „пусни, пусни кърпа“ и „Сляпа баба“. Доброволците не спират да окуражават участниците, да помагат в състезанията и танците, да се грижат за доброто настроение на всички.

С помощта на партньорите- РД ПБЗН – Ловеч и Регионална дирекция по горите – Ловеч малчуганите научиха как да изградят дига – практически знания и умения за действия и поведение преди, по време и след наводнения. и как трябва да реагират ако станат свидетели на пожар в гората. В сезона на пожарите е важно в децата да се възпитава чувство за самосъхранение, да се приучват да правят колкото се може по-реална преценка за опасностите, които поднасят заобикалящите ни природа и среда. Важно беше да се разбере, че огънят не е игра, големите хора знаят, но и децата трябва да помнят, че телефона за пожар е 112. Всичко това е важно, защото се изгражда гражданската култура на личността. Това създава гаранции в за по-добре подготвено за реакция при бедствия и аварии население. Доброволците на БЧК демонстрираха как се спасява удавник, със спасително средство топка с  въже. Хвърлянето на топката с въжето се извършва след няколко размахвания във вертикална плоскост , като се цели топката да падне зад удавника и с придърпване към брега да влезе в обсега на спасителя.  Всеки участник имаше възможност на тества уменията си.

Инициативата „Забавно лято“ се организира от Сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ“, финансиран по програма Младежки дейности при Община Ловеч. Доброволците на Центъра за работа с доброволци към РБ „Проф. Беню Цонев“ и БЧК са аниматори и първи помощници в игрите.

„Забавно лято“ се превърна в запазена марка за настроение, игри и забавление. Целта е по-доброто осмисляне на свободното време на децата през лятната ваканция, привличането на повече семейства, откъсване на децата от компютрите и създаване на условия за социални контакти сред природата, и на спортните площадки.

Организаторите благодарят на Община Летница,  читалищата „Никола Йонков Вапцаров-1873“ и  „Искра –  Летница 1997″ , Хатидже Хабилова, председател на БЧК гр. Летница, Диана Маринова, председател на БЧК – Ябланица, Николина Чобанова, кмет на село Малък Извор и Народно читалище „Христо Ботев – 1929“ село Малък Извор,  кметския наместник на село Тепава  Поля Христова, Народно читалище „Просвета-1906“ с. Дойренци.