OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вълнуващо празненство събра членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово. С много песни и веселие те отбелязаха 90-я рожден ден на Атанаска Любенова. Сред жителите на Ценово тя е популярна  като живата история на местното читалище. Макар и на преклонна възраст, Атанаска все още е активна самодейка в групата за автентичен фолклор „Нашенки“. Преди години е била „сърцето“ на групата за стари градски песни. Малко са хората, които доживяват до тази възраст, но още по-малко са тези с нейната енергия и жизнерадостност.

Атанаска е родена и израсла в Ценово. Целият й съзнателен живот е свързан с малкото, но красиво село покрай река Янтра. Работи като телефонистка в пощенската станция, а по-късно в общинската администрация. Винаги приветлива и усмихната с хората, намира тема за разговор с всеки. А и много малко са хората, които не ги е срещала по улиците на Ценово, или не ги познава. В Ценово среща и първата си любов Йонко, който по-късно  става за дълги години спътник в живота й. Мъжът на сърцето й, въпреки че по професия бил счетоводител, по душа се оказал музикант. Двамата отгледали и възпитали две прекрасни дъщери. И сега Атанаска се радва на дълбокото им уважение, радва се на обичта и на тримата си внуци.

И в напреднала възраст Атанаска не е загубила младежкото в себе си. На празника на възрастните хора тя стана първа и поведе хорото. Не я напуска и поетичният дух. Както самата тя казва, „радвам се на всеки ден, когато си открадвам грамчето живот“. Все още не иска да е в тежест на децата си, пръснати из страната. Настоява да си остане в Ценово, защото с приятелки лесно минава денят, въпреки че през вечерите и нощите самотата е убийствена. Атанаска продължава от години да е една от най-редовните читателки в читалищната библиотека. Не минава ден без да прочете по няколко десетки страници от избраната книга.

Празникът премина с немалко сълзи, но и с много усмивки и веселие. И всички единодушно пожелаваха да се съберат и празнуват 100 годишния рожден ден на Атанаска Любенова.