Езиковата – шампион във финалния турнир по дебатите на английски в Благоевград

Езиковата – шампион във финалния турнир по дебатите на английски в Благоевград

nДесетокласничката Ния Дочева заминава за дебати в САЩ, тя е първата чужденка в историята на турнира в страната на неограничените възможности. Отбор от 32 ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч стана първи във финалния турнир на Българската лига по реч и дебати (BFL), който се проведе в Американския университет в Благоевград на 25 и 26 април. В последното за учебната година състезание се включиха над 250 ученици от 22 училища от цялата страна. Десетокласничката Ния Дочева от Ловеч, която става победителка в категорията ораторска реч, получи възможността да пътува до САЩ за две седмици през юни, където ще участва в дебати с американски младежи.Наградата се дава за първи път в историята на състезанието и Ния ще бъде първата чужденка в историята на турнира в САЩ.
15 от участниците от ловешката Езикова гимназия станаха финалисти в категориите проза, поезия, ораторско майсторство, дуо (актьорско майсторство), дебати, каза Клеър Сагстюен, главен треньор на отбора. Тя е преподавател по фонетика и фонология на осмите класове, от 13 години се състезава в ораторски дисциплини и дебати в Минесота.Своя опит тя предава успешно на учениците от 8 до 10 клас, с които работи по подготовката за дебатите на английски.
С първи места са Павлен Аврамов от 10 „е“ в категорията дебати, Преслав Въчев от 10 „д“ в катерогията проза, Преслава Костова от 10 „г“ в категорията поезия. С отлични резултати са осмокласничките Кристина Николаева и Теодора Иванова, които за първи път участваха в турнира, но успяха за спечелят второто място в раздела дуо (актьорско майсторство).
Още една осмокласничка постигна голям успех, но на националната олимпиада по английски език. Това е Весела Георгиева (8 „г“), която спечели 89,5 точки от 100 и зае трето място. Като награда тя получава едногодишна стипендия.
Едногодишна стипендия за обучение в Америка спечели Катрин Богданова, 10 „г“, която се представи отлично в трите кръга на конкурса за участие в Програмата за обучение на ученици YES. Катрин ще замине на 7 август за месец във Вашингтон на обучение, след което една година ще посещава държавно училище и ще живее в американско семейство.
Единадесетокласникът Константин Цеков пък бе класиран за финалния кръг от международното състезанието по английски HIPPO, който ще се проведе в Италия през май. Аня Ганева от 9 „г“ стана втора в националното състезание по английски език на PONS.

Още отличия за ученици на Езиковата

Дванадесетокласничка стана лауреат на две олимпиади

Елизабет Генчева от 12 „д“ клас стана лауреат на националните олимпиади по история и цивилизация и по немски език. Тя постигна общата оценка 5,88 от писмения и устния изпит по история и оценка 5,50 на националната олимпиада по немски. Резултатите й дават възможност да използва оценката си за вход в избрана от нея специалност на историческия факултет на Софийския университет. В същото време тя може да избира в университета и специалност, за която се кандидатства с немски език. Елизабет все още не е решила, признава, че едно от желанията й е да учи право. Осем са общо класираните ученици на националния кръг на олимпиадата по немски език.
Иван Христов от 12 „д“ също постигна отличен успех на националната олимпиада по история и цивилизация. Общата му оценка е 5,50 и тя му дава възможността да стане студент без приемен изпит.
Безспорен успех за Езиковата са постигнатите резултати на Невена Данкова от 10 „б“ и Ивелин Георгиев от 10 „в“ . Те спечелиха първите места в ПАД- олимпиадата между учениците от езиковите гимназии в страната, организирана от Посолството на Федерална Република Германия – международен отдел. Ивелин спечели супер стипендия за участие в международен Workshop четири седмици в Германия. Той подготви и защити проект на тема: „ Магията на театралното и филмово изкуство и приносът на Самуел Финци”. Невена пък спечели стипeндия за триседмичен престой в Германия и участие в Workshop с посещение на учебни занятия. Проектът, който подготви и защити тя, е със заглавие: „Влиянието на немския модернизъм /Рихард Демел/ върху поезията на Гео Милев”. Ръководител на учениците е Христинка Бочева.
С добри позиции са участниците в националната олимпиада по френски език. Христинка Иванова от 8 „ж“ има 92 от 100 точки, Кирил Петков от 9 „ж“ – 95,5 от 100 точки, Василена Пелова от 10 „ж“ има 83 от 100 точки. Свилен Георгиев от 11 „ж“ е на седмо място, а Мила Арабаджиева от 12 „ж“ – 15-о.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *