В рамките на международната седмица на архивите, която тази година се провежда под мотото „Кибер архиви“ на 10 юни в Държавен архив – Ловеч се проведе Ден на отворените врати. Гости на архива бяха представители на Областна администрация – Ловеч, Регионален исторически музей – Ловеч, Военен клуб – Ловеч, бивши служители на архива и граждани.

Официално приетата дата, на която международната архивна общност отбелязва своя професионален празник е 9 юни. Тази година инициативите в световен мащаб за отбелязване на празника се провеждат в дните от 3-ти до 10 юни като целта е не само да се демонстрира присъствието на архивния сектор в световен мащаб, а по-скоро да се представи важната и съществена роля, която има за опазването на документалното историческо и културно наследство.

По традиция при отбелязването на празника бяха връчени наградите на отличените за дарител, читател и приятел на архива за 2023 г.

Като най-ценно документално наследство, регистрирано в Държавен архив – Ловеч през изминалата година беше отличен семейния фонд на баща и син Пано и Илия Паракуцови. Дарението е направено от Илия Паракуцов, а неговия баща Пано Паракуцов е известен ловешки фотограф от първата половина на ХХ в.

Освен лични документи на Илия Паракуцов дарението включва и богат снимков материал. Голяма част от снимките са правени от баща му Пано Паракуцов, чиято ценност се определя от информацията, която предоставят за облика на Ловеч през 30-те и 40-те години на ХХ в.

През 2019 г. Илия Паракуцов дарява на Държавен архив – Ловеч и своя колекция от снимки за разрушаването на Берлинската стена в нощта на 9 срещу 10 ноември 1989 г. В Деня на отворените врати посетителите имаха възможност да се запознаят с част от тяхното документално наследство.

За читател на годината беше отличен Христо Костов от гр. Троян. Той е студент по история във Великотърновския университет и е най-младият за сега дарител на Държавен архив – Ловеч. Това е второто отличие на Христо Костов, който през 2021 г. беше номиниран за „Приятел на архивите“ и беше награден от Държавна агенция „Архиви“ с грамота и плакет.

Отличието за приятел на архива беше присъдено на Ивелин Иванов от гр. Ловеч, с чието съдействие беше осъществен контакта с Илия Паракуцов в Германия във връзка с даряването на лични документи и формирането на личния семеен фонд. Ивелин Иванов е и автор на биографичната книга „Пано Паракуцов – фотографът на изгледите от Ловеч“.

Отличените за дарител, читател и приятел на архива за 2023 г. бяха наградени с грамоти.

По време на церемонията беше връчена и грамота от Държавна агенция „Архиви“ на гл. експерт Петя Атанасова като отличителен знак „Екип на годината 2023“ за участие в реализацията на стратегическия иновативен проект „Разработка и внедряване на Системата за електронно архивиране“.