Драматичен театър-Ловеч ще участва в Международния театрален фестивал на балканските страни в Бурса

Драматичен театър-Ловеч, бе селектиран за участие в Х-тото юбилейно издание на Международния театрален фестивал на балканските страни в град Бурса “Балкански полъх”, Република Турция.

Ловешкият театър ще представи спектакъла „Духът на Гогол” с режисьор Биляна Петрова, сценография и костюми Изабела Манолова. Участието на Ловешката трупа ще бъде на 8 март 2023 г. Фестивалът „Балкански полъх” се провежда ежегодно в гр. Бурса и е организиран от Турските държавни театри – официалната дирекция на националните театрални трупи в Турция. Той е обвързан с Министерството на културата и туризма и се финансира от държавата за популяризиране на сценичните изкуства и повишаване на обществения интерес, който получават.

Премиера на детският спектакъл „Продаденият смях” на 11 февруари

На 11 февруари от 11:00 ч. на камерна сцена Драматичен театър-Ловеч кани своята публика на своята първа премиера за годината. Спектакълът „Продаденият смях”, вдъхновен от текстове на Ерих Кестнер е фантастична драма за деца, която ни отвежда в приказния свят на малкото градче, в което равноправно живеят както въображаеми, така и реални персонажи.

Режисьор е Дарко Ковачовски, а сценографията и костюмите са дело на Надя Василева-Ковачовска.

Спектакълът е финансиран от Общински фонд „Култура” при Община Ловеч.

Драматичен театър-Ловеч със специално събитие по повод 100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова

На 22 февруари 2023 г. се навършват 100-години от рождението на един от най-известните български театрални режисьори Юлия Огнянова.

По този повод на 22 февруари от 19:00 ч. в салона на Драматичен театър-Ловеч ще бъде показан филмът „Юлия и нейната странна компания” – епизод от поредицата „Умно село”. Сценарист е Антоанета Бачурова, а режисьор е Владимир Люцканов.

Филмът е рядка възможност да се чуе Юлия Огнянова от първо лице, защото приживе тя избягва да се появява пред камера. Ала пред камерата на поредицата, добила кураж от компанията около себе си – режисьорите Теди Москов и Сашо Морфов, Юлия си спомня за славните години, когато е създател и част от легендата Театър “АБ” в Бургас и за трънливия път на безкомпромисния творец. Театралният режисьор не пропуска и да даде пътьом по някой и друг урок на любимите си ученици и дори да ги смъмри с любов.

За работата на Юлия Огнянова с Ловешкия драматичен театър спомените си ще разкаже актьорът Стоян Георгиев.