По повод навършващите се през 2023 г. 150 години от смъртта на една от най-емблематичните фигури в историята на България – Васил Левски, Драматичен театър-Ловеч ще реализира проекта „Началото на края! Последен ден свобода!”.

Той има за цел да проследи събитията от 22 декември 1872 г. чрез възстановка, когато Левски се отправя към Къкринското ханче – място за тайни срещи на революционните дейци, за да вземе и отнесе по-късно в Румъния документи на тайния революционен комитет. По пътя си той случайно е засечен от турските заптиета в местността „Пази мост“ , което води и до неговото залавяне часове по-късно.

В реализацията на събитието е предвидено възстановката да се осъществи  и на двете ключови места и с максимална историческа достоверност да пресъздаде събитията.

За целта ще бъде реализирано историческо проучване, на базата на което да се разработи драматургичен план на действието, който ще бъде репетиран от професионални актьори от трупата на Драматичен театър – Ловеч. Във възстановката ще участват и регионални клубове при Национално дружество „Традиция”.

Ще се реализира една репетиция на място и едно представяне пред публика на 19.02.2023 г.

В рамките на инициативата ще бъде заснета и визуализация на базата на драматургичния план на възстановката и съвременни авторски тематични текстове, пряко свързани с живота на Васил Левски.

Реализацията на възстановката ще се осъществи от художествен и технически екип на Драматичен театър – Ловеч, членове на регионални клубове при Национално дружество „Традиция” и граждани на Ловеч ангажирани с историята и революционната дейност на Левски. Художественият екип включва режисьор, художник, композитор и артисти на театъра. Постановачният екип е в състав:

Кристиана Бояджиева, режисьор

Кирил Наумов сценография и костюми

Мартин Костакиев композитор

За осъществяването на визуализацията на драматургичния план са ангажирани както техническите екипи на Драматичен театър-Ловеч, така и на снимачен екип от „ДаркУайт-Вижън“ ЕООД.

В тази част от проекта ще бъдат заснети кадри по сценарната схема на физическата възстановка, изиграна от артистите. Включени са три стихотворения от „Спомени от стария град” на Димитър Дичев и „Живот през вековете”, поетична антология от Тиха Слава.

В създаването на сценария са ползвани исторически източници, които са в основата на дикторския текст. Екипът работи с консултант от Регионален исторически музей-Ловеч – Теодор Тончев гл. уредник на музей „Васил Левски” – гр. Ловеч.

Спецификата на епохата изисква наемане на костюми и реквизит, предоставени от „НюБояна Филмс”.