Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен напомня, че от 1 юни до 31 юли е забранено влизането в Деветашката пещера, намираща се между гр. Ловеч и гр. Летница. Мярката е наложена с цел нормалното възпроизводство на многобройните прилепни колонии в пещерата.
В Деветашката пещера прилепите са добре защитени в големите скални ниши и високи сводове. Поради това пещерата е сред най-големите местообитания, в които се размножават няколко вида прилепи: пещерен дългокрил, голям подковонос, малък подковонос, двуцветен нощник и др. Освен като местообитание и на други защитени видове, Деветашката пещера е и един от природните феномени на централния предбалкански карст и е със статут на защитена територия по Закона за защитените територии. Забраната за достъп на хора до защитената територия през този период се регламентира със заповедта за нейното обявяване.
През тези два месеца, в които важи забраната за посещение, женските прилепи се събират на колонии и раждат обикновено по едно или две малки. При обезпокояване има голяма опасност малките да паднат на земята и да загинат.
Прилепите са защитени от Закона за биологичното разнообразие.
За периода от 1 юни до 31 юли 2012 г. РИОСВ – Плевен ще контролира за спазване на забраната.
Природната забележителност е дом на хиляди прилепи. Нека през този период осигурим тяхното спокойствие!