Детски площадки и кътове за отдих са изградени в с. Вишовград и с. Димча. Официалното откриване на двата обекта направиха кметът на Община Павликени, заместник-областният управител Мастън Мастънов и управителят на строителната фирма инж. Иван Трайков. В прерязването на лентата участваха и кметовете на двете села – във Вишовград – Иван Маринов и в Димча – Иваничка Колева.
„Обществените зелени площи, които също откриваме днес, са символ на нашата грижа за всички жители – млади и стари, а новите детски площадки са място, където децата ни ще играят, ще се учат, ще създават приятелства и ще растат щастливи и здрави. Важно е да осъзнаем колко значима е тази инвестиция в бъдещето на жителите на две от най-малките села в нашата община“, каза кметът инж. Емануил Манолов.
Обектите са част от цялостния проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени – с. Вишовград и с. Димча”, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, по процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.
Средствата за реализиране на целия проект възлизат общо на 182 316 лева с ДДС.
Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Вишовград са на стойност 98 507 лева, като от тях 66 594 лева са безвъзмездна финансова помощ от ПРСР.
С тези средства изцяло е реконструирана съществуващата алейна мрежа, както и кътовете за отдих.
Старите съоръжения за игра са премахнати и в североизточната част на обекта е изградена детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност. Монтирани са съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри и люлка тип „Махало“.
Детските съоръжения са монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка.
Площадката е заобиколена от алея, върху която са разположени градински пейки и кошчета за отпадъци. Старата чешма-фонтанка е подменена с нова. В близост до нея е монтирана петоъгълна дървена беседка с крайстенни пейки и маса. Нефункциониращият бетонов фонтан е преобразен в цветарник за сезонни цветя и храсти. Около него са поставени пейки и пространството е преобразено в уютен кът за отдих.
Ремонтирана е и съществуващата чешма с корито зад подпорната стена от юг.
Съществуващата дървесна растителност е допълнена с нови различни видове дървета и са добавени малки групи цъфтящи храсти.
В резултат от изпълнението на настоящия проект централната част на с. Вишовград придоби нов съвременен облик. Създадени са условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на Вишовград, както и за забавления и игри на децата.
Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Димча са на стойност 83 809 лева, като 63 090 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ПРСР.
С реализираните дейности западната част на площадното пространство изцяло е облагородено чрез изграждането на нова детска площадка и кътове за отдих.
Тъй като децата в селото не разполагаха с пълноценна площадка за игра, в обекта се изгради нова детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност. Монтирани са съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри; люлка тип „Махало“; клатушка тип „Везна“ и клатушка „Кола“. Детските съоръжения са монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка. Монтирана е декоративна ниска ограда.
За ползвателите на обекта е разположена голяма дървена четириъгълна беседка с две крайстенни пейки и маса. По периферията в кътовете за отдих са монтирани пейки и кошчета за отпадъци, а в средата е изграден бетонов цветарник със сезонни цветя. Съществуващата дървесна растителност е допълнена с нови различни видове дървета и са добавени малки групи цъфтящи храсти.
В резултат от изпълнението на настоящия проект централната част на с. Димча придоби нов съвременен облик. Създадени са условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на село Димча и за забавления и игри на децата.
Строително-монтажните дейности на двата обекта извърши фирма „Стройко“ ООД – Трявна с управител инж. Иван Трайков. Строителен надзор осъществи фирма „Кима Консулт” ЕООД – Пловдив с управител инж. Марин Младенов. Фирма „Проект Плюс” ООД – Велико Търново с управител арх. Цветелин Радев извърши авторския надзор по изпълнението на проекта.
В двете зелени площи бяха засадени по едно, подарък от кмета на община Павликени и управителя на „Фидус“ ООД гр. Павликени – Илиян Стефанов.
Отец Димитър освети обектите и извърши водосвет за здраве.