Проверка на дейността на Комисията за защита от дискриминация са поискали независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов с писма до председателите на ДАНС и на Сметната палата.
„Бяхме много удовлетворени от позицията на българското правителство, че всеки, който иска да подмени нашата история представлява заплаха за националната сигурност“, заяви Гумнеров на пресконференция в четвъртък. От това логично следвало, че трябва да бъдат информирани съответните органи, но вече 10 дни правителството не предприемало подобна стъпка. Затова учредителите на Коалиция „Ние българите“ настояват за незабавно разследване от ДАНС дали е нормално финансирането на проучвания изцяло с външни средства, за подменяне на българската история. „За нас това е пряка намеса във вътрешните работи на държавата, което пък е удар срещу националната ни сигурност“, заявиха още двамата депутати.
От проф. Валери Димитров, п-л на Сметната палата, те очакват да проучи признанието на директора на КЗД Ана Страшивирова, че договор за скандалното проучване, „…което обвини изконни български герои в политическа некоректност“ не е вписан в регистрите на комисията. Тъй като не били предприе никакви мерки, то независимите депутати настояват Сметната палата да направи цялостна проверка на дейността на КЗД и да установи как е възможно в държавна структура, финансирана от българските данъкоплатци, да се губи договор за десетки хиляди левове.Още по темата в утрешният брой на в-к „Ловеч глас“