Националният музей “Земята и хората”, въпреки своята едва двадесет и пет годишна история, съхранява най-голямата в България колекция от минерални образци – над 25 000 броя, в това число – уникална колекция от 115 гигантски кристали от Бразилия, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят, най-пълната колекция от минералното разнообразие на България и света. В постоянната експозиция са експонирани едва около 3000 образеца. За да бъдат показани повече от минерални богатства, съхранявани във фондовете на музея, за да достигнат музейните експонати до много повече хора, през 1989 г. са сформирани пътуващи изложби, които гостуват в различни градове на България и чужбина. До 2012 г. музеят е осъществил 36 гостуващи изложби в 30 града, от които 28 в България и два в чужбина – в Природонаучния музей на Македония в Скопие и Природонаучния музей “Херман Ото” в Мишколц, Унгария.
Настоящата изложба на НМЗХ в гр. Ловеч включва около 200 броя минерални образци от четири тематични колекции:
Гигантски кристали – представени са 25 минерални образци, главно разновидности на кварца – планински кристал, опушен кварц, цитрин, аметист, млечен кварц, кварц с турмалин от пегматитови находища в Бразилия, част от колекцията на Илия Делев. Те впечатляват освен с красотата си и с огромните си размери. Тези уникални творения на природата са образувани в течение на милиони години в гиганстки кухини в земната кора.
Скъпоценни и декоративни камъни – една представителна част от колекцията на музея, състояща се от природни и обработени образци от изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. “аристократи” на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за направа на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство.
Минерали от България – показани е малка, но представителна част от минералното разнообразие на България – кристални друзи от сфалерит, галенит, кварц, пирит, калцит от Маданските оловно – цинкови находища, гипс – монокристали и срастъци от Раднево, арагонит – натечни агрегати от с. Брусевци, родохрозит от находище Давидково, хематит – стъклена глава и мраморен оникс от находище Кремиковци и др.
Природни картини – колекция от 10 броя ествени скални късове (мусковитови шисти) от Бразилия, с причудливи дендритовидни образувания от манганови оксиди и хидрооксиди, които природата сама е “нарисувала”.
Изложбата ще бъде открита на 08.06. 2012г. /петък/ от 17.00ч.в Музейна сбирка минерали и минерални суровини „Васил и Атанас Атанасови” е ще гостува в Ловеч до м. Декември.