В Тетевен отбелязаха 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

В Тетевен отбелязаха 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

На 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа и края на Втората световна война, в гр. Тетевен бе отдадена почит пред саможертвата и величието на всички отдали живота си, за да бъде Светът днес едно по-добро място.

По случай празника пред сградата на Историческия музей – Тетевен, където се намира Паметника на загиналите във войните тетевенци, слово бе изнесено от Стефан Стефанов – началник на отдел „Култура, спорт, образование и туризъм“ в Община Тетевен, след което бяха поднесени и цветя пред мемориала.

Сред присъстващите на събитието бяха секретарят на Община Тетевен – Цветелина Стоянова, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, учители и ученици, представители на културни и държавни институции, организации и асоциации, граждани и др.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.