В село Черни Вит се проведе първото издание на „Изложение на домашните сирена“

В село Черни Вит се проведе първото издание на „Изложение на домашните сирена“

На 9 октомври в с. Черни Вит се проведе първото издание на „Изложение на домашните сирена“, което събра хора от цялата страна, предоставяйки им уникалната възможност  да се докоснат до сирена, които не са на пазара, но съхраняват традициите и онзи дух от миналите поколения. Организатори на събитието бяха Община Тетевен, кметство с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене.

Изложението бе открито от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави присъстващите и каза, че днес отбелязваме един нов и интересен празник, който предлага различен вид усещане на посетители.

Тя подчерта, че през последните години местната власт се опитва именно чрез подобен тип събития да разшири обхвата на случващото се в общината по линията на туризма, както и да привлече вниманието на повече хора, които да посетя нашия прекрасен край.

Занапред ще продължим да проучваме и да търсим хора занимаващи се с местен поминък, както и хора, съхранили в домашни условия предавани от миналото рецепти, които могат да бъдат основа за съвременна висша кухня. Всичко това вплетено заедно, ще ни позволи да предложим един специален туристически продукт, който да се радва на голяма успеваемост, каза още д-р Бояджиева.

На празника присъства и Георги Събев – зам.-министър на земеделието, който каза, че за него е изключителна радост да бъде на този празник. Той отбеляза, че с. Черни Вит е станало своеобразна столица, известна вече и извън пределите на България, със своите уникални млечни продукти.

Г-н Събев добави още, че празници като днешния, показват, че българинът търси местното, уникалното и специфичното, а ние имаме много такива продукти. Нека днес да бъде началото на една вековна традиция, в която както потребителите да имат възможност да се докоснат до уникални вкусни български продукти, така и производителите да усетят благодарността чрез получаване на икономически стимули, завърши зам.-министърът.

Своите приветствия отправиха – кметът на селото Цветослава Христова и г-н Цветан Димитров.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена, вино, мед и всичко, което има отношение към сиренето. Всеки щанд имаше възможността да представи своя продукт и да каже в какво се крие неговата уникалност. Посетителите дегустираха изложените ястия, задаваха въпроси и закупуваха това, което им хареса най-много.

Освен основната програма имаше и съпътстващи инициативи, които да обогатят преживяванията на посетителите. Проведе се и семинарната част, в която бяха представени интересни теми, сред които: Продажба на домашно приготвени храни, Защитено наименование за произход Странджански манов мед, Потенциал на местните сортове грозде, Приложението на овчата вълна в земеделието, Метагеномни изследвания на зелено сирене и крокмач.

Празникът предложи уникалната възможност да се съберат хора, които с носталгия си спомнят за традиционните сирена или са слушали разкази за тях. Желанието на организаторите бе насочено към представяне на сирена, които не са на пазара, но съхраняват онзи дух от миналото и като жив огън го предават от поколение на поколение. Идеята е да се срещнат хора, които да се наслаждават, говорят, спорят на тема традиционни сирена и да пишат история за сирената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *