В градовете Павликени и в Бяла черква ще бъдат подменени съществуващите улични и паркови осветителни тела с нови енергийно ефективни светодиодни (LED) осветители. В Павликени ще бъдат монтирани 1 373 броя нови осветители и ще бъдат удължени 370 паркови стълба, а в Бяла черква ще се монтират 454 броя нови осветители. Новите осветителни тела ще бъдат монтирани на съществуващите стълбове за осигуряване на необходимата равномерност на осветлението.

Проектът предвижда на площад „Свобода“ в Павликени да се монтират 4 броя LED осветители с мощност 16 kW, които ще бъдат оборудвани с фотоволтаични панели, контролери, акумулаторни батерии, които ще работят и с резервно захранване от мрежата.

Официалната церемония за начало на дейностите по рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на градовете Павликени и Бяла черква се проведе в близост до Летен театър „Никола Гюзелев“. Първата лампа символично поставиха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и представителят на фирмата-изпълнител на обновяването Ангел Русев.

„Този проект доказва нашата воля и ангажименти да инвестираме в устойчиви и разумни решения за подобряване на градската среда“, каза кметът инж. Манолов. Той посочи, че проектът ще повиши качеството на живот в двата града. „Наред с икономиите от електроенергия, ние даваме своя принос за намаляване на емисиите от въглероден диоксид, както и ще повишим сигурността“, каза кметът.

Проектът се финансира по Процедура за директно предоставяне на средства „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“, инвестиция С4.13. „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“.

Общата стойност на проекта възлиза на 914 457 лева с ДДС.

С реализираните проектни дейности ще бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид; ще бъде намалено потреблението на енергия за улично осветление, което ще доведе до финансови икономии; ще бъдат подобрени условията на живот, като се създаде комфорт на придвижване в тъмните часове на денонощието, ще намалеят пътно транспортните произшествия и битовата престъпност.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрано ДЗЗД „Ситилайт – 2024“ – Пловдив с управител Руси Русев. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Ведипема” ЕООД – София с управител Димитър Димитров. Инвестиционният проект е изготвен от фирма „Ен Ефект Консулт” ЕООД – Велико Търново с проектант инж. Пламен Цанков. Фирмата ще осъществява авторския надзор по време на строителството.