Целите и дейностите на Регионалния център за предприятията на социалната и солидарна икономика ще бъдат представени на информационна среща в Ловеч, организирана от областния управител инж. Светослав Славчев. Той кани на форума, който ще се проведе на 23 февруари (дом „Преслав“, 14 ч.), колегите си от Северозападния район за планиране, в който влиза и област Ловеч – областните управители на Видин, Враца, Монтана и Плевен, кметовете на общини от района, представители на регионалните структури на работодателските организации. Ще участват и ръководителите на социалните предприятия от района.

Регионалният център в Ловеч е част от мрежата центрове (фокус точки) за предприятията на социалната и солидарна икономика в шестте района за планиране в България. Другите пет са ситуирани в Благоевград, Пловдив, Габрово, Варна и Бургас. Създадени са по проект „Развитие на социалната икономика“, част от елемента „Следващо поколение ЕС“ (2021 – 2024 г.) от Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът е насочен към развитие на регионалния капацитет за модернизиране на предприятията на социалната и солидарна икономика чрез реформиране на политиката и прилагане на индивидуализиран подход спрямо потребностите на всеки отделен субект на социалната и солидарна икономика от висококвалифициран експертен състав.

По време на информационната среща експерти по проекта ще запознаят с дейностите по него и с услугите, от които субектите на социалната и солидарна икономика в региона ще имат възможност да се възползват чрез Регионалния център. Ще участва и зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска – Жекова.