Кмета на полския град Лович и местни майстори занаятчии поканиха за Цветница областният управител инж. Светослав Славчев и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Предложението е да бъдат демонстрирани на пролетния празник традиционните занаяти от района на Лович.

Възможностите за сътрудничество между двата града със сходни имена и представянето на полската култура в Ловеч чрез иницииране на съвместни събития бяха обсъдени от областния управител на среща в края на миналата година в Полския институт в София с временно изпълняващия длъжността директор Ивона Янушко-Дудка, зам.-посланик на Република Полша у нас. Още тогава инж. Славчев отправи покана дейци на културата от Лович да гостуват на Ловеч, идея, подкрепена и от Маринова.

В писмото си до кмета на Лович Кшищов Калински двамата изразяват увереността си, че съвместните усилия към опознаване, сближаване и културен обмен между двата града ще бъдат ползотворни и ще доведат до устойчиви във времето резултати. В тази връзка областният управител изпрати и писмо до извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България Мачей Шимански с молба за съдействие и включване на събитието в културната програма на Полския институт за тази година.

Сътрудничеството между областна администрация – Ловеч, и Полския институт започна през 2018 г. с представяне на изложбата „Полски обекти на ЮНЕСКО“ в Тетевен.