Позиция във връзка с изпратен текст от Община Ловеч, съдържащ неверни твърдения

По време на пресконференция в БТА за представяне на кандидата за кмет на „Възраждане“  за Ловеч – д-р Алдин Начков, се получи прессъобщение от Общината, в което кметът Корнелия Маринова обяснява как болницата не е проектирала и изпълнила някакъв проект за канализация. Тази безпрецедентна атака от страна на кмета от ГЕРБ към кандидата на „Възраждане“ – Ловеч, противоречи на призива, който самата тя отправи към всички политически партии за позитивна кампания.

„Всъщност обвиненията на кмета граничат с лъжа. Общината ме уведоми, че започват ремонт на булеварда пред болницата, два месеца преди да стартира. В тези два месеца трябваше да изготвим всички разрешителни от различните институции, за да може общината да ни включи в ремонта, за да ремонтираме и канализацията. За това кратко време изкарахме скица, виза за проектиране и разрешение от ВИК. Само че държавната машина работи толкова отчайващо бавно, че отивайки при проектанта, който трябваше да изпълни проекта, ни уведоми, че за да получим разрешителни писма от Булгаргаз, Електроразпределение и други комунални дружества, би отнело 3 месеца. И така се оказва, че тази елементарна работа, която би отнела един  ден да се извърши, се проектира повече от пет месеца. Болницата, разбира се, намери друг начин да реши проблема, като ремонтира проблемния, участък на канализацията през зелените площи в двора си, въпреки всички административни пречки“, коментира д-р Алдин Начков.

Въпреки че управлението на болницата бе поето от д-р Начков преди месеци в тежко финансово, административно и кадрово състояние, той със собствени сили успя да разреши голяма част от проблемите й.

Припомняме, че за кмета от ГЕРБ, не стигнаха два мандата, за да осъществи проекта за казармата и да ремонтира Младежкия дом. Безочливо е да се иска от болницата да проектира и реализира в невъзможни срокове, поставени от Общината проекта за канализацията, при положение,  че това не й е основен предмет на дейност. Ако общината наистина беше загрижена за запазването на болницата, тя трябваше да изгради този проект, който е незначителен на фона на инвестиционните й апетити, а за болницата е тежък и несвойствен. Най-малкото можеше да помогне за проектиране на съоръжението.

Още повече, че законът е ясно регламентиран – съгласно Чл. 6. (1) от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството гласи, че финансирането на изграждането на общинската техническа инфраструктура – улици, улично осветление, водопроводи и канализация, се осигурява от бюджета на Община Ловеч. Може и собственика на имота да финансира канализационното отклонение, по изключение и само с негово съгласие.

По волята на избирателите д-р Алдин Начков може да бъде градоначалник на Ловеч и да заеме мястото на кмета от ГЕРБ, но същият няма никакви възможности да поеме дълга и отговорностите, които е носил и носи все още  д-р Начков.