Всичко което трябва да знаем преди да си купим имот през 2021 година

Всичко което трябва да знаем преди да си купим имот през 2021 година

Имотния пазар в България успя да преодолее коронавирусната криза през 2020 година без тежки сътресения. От началото на извънредното положение през март месец, бе последвано с растеж на продажбите през топлите месеци.

Брокерите обясниха че желанието на народа по време на криза да потърси убежище е това което е запазило интереса към жилищните имоти и техните покупки. Други пък са си закупили имоти с инвестиционна цел, благодарение на благоприятните ипотечни кредити и ниски лихви. 

Поради продължителната неяснота около пандемията, парламентарните избори през април и последствията за икономиката, се очаква трудна 2021 г.

“През настоящата година станахме свидетели на голям и много рязък поврат на пазара на недвижими имоти в България, а именно преминаването от пазар на продавача в пазар на купувача” каза пред Investor.bg Изабела Клисарска, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти „Явлена“.

„Още при първоначалния стрес от въвеждането на извънредното положение повечето участници на пазара си дадоха сметка, че купувачите ще са тези, от които ще зависи дали и на какви нива ще се осъществяват сделките. През настоящата година само за територията на София има издадени разрешения за строеж на жилищни сгради за около 900 хил. кв.м площ, а за страната обемът надхвърля 2,5 милиона кв.м. Когато погледнем и към издадените разрешения за строеж за административни сгради и офис площи и отчетем големия срив в този сегмент, който вероятно ще продължи през следващите една-две години, на пазара ще излезе голямо количество имоти без купувачи за тях“, допълни тя.

Озеленени площи

Традиционните жилищни имоти, които движеха пазара пазара през последните години, вече си намериха конкуренция. Имоти които не бяха толкова търсени досега като например – жилища на последните етажи с голяма тераса и с пространство за озеленяване, апартаменти които се намират на партерното ниво които разполагат с малък двор, затворени комплекси с просторни озеленени площи, селски къщи и парцели извън града.

След началото на първата карантина, хората си дадоха сметка колко е важен допира до природата, и повечето от тях отбелязаха като задължително бъдещия им имот да е придружен с озеленена площ или да има място за създаване на такъв.

Други които нямаха възможността да си закупят имот, предпочетоха да си направят малък ремонт у дома, като повечето от тях избраха да разгледат в интернет различните места от които могат да си закупят нужните продукти като например от Хоуммакс брошура, те периодично пускат изгодни оферти и отстъпки на строителни материали, техника, мебели, градинарски пособия, електроуреди и други. По този начин те имаха възможността да разгледат предварително всички тези продукти, да разгледат опциите си, да следят нови стоки и да сравняват цените им с помощта на платформата Kimbino.bg.

Хоум-офис

С все повече и повече работници, заемащи позициите си от вкъщи след COVID, ще видим още по-голямо нарастване на търсенето на място за работно пространство, независимо дали това е превръщането на настоящите спални и пространства в офиси или добавянето на специално построени структури за домашен офис към празна земя. Фокусът ще бъде върху създаването на функционални пространства, които могат да се удвоят както за работа така и за живеене, като вградени мебели, които могат да бъдат скрити или използвани за работа и съхранение, или подобряване на звукоизолацията в съществуващите стени и зони за създаване спокойна работна среда. 

Хората ще отделят повече време и усилия за проектиране на уникално работно пространство, за да увеличат максимално концентрацията, мотивацията и производителността си.

Банки

По-голямата част от банките замразиха и забавиха отпускането на ипотечни кредити в началото на пандемията, но след като се стабилизира ситуацията, те бързо се адаптираха към новата реалност и възтановиха работата си, смятат брокерите.

„Банките се показаха адаптивни и солидни като поведение в тази първоначално неясна за всички ни ситуация. Основната промяна беше в посока завишаване на изискванията към оценителите, намаляване на процента на финансиране и увеличаване на изисквания от кредитополучателите размер на самоучастие. Завишиха се изискванията към тях от гледна точка на професионалната дейност, а също и към обезпеченията на кредитите – търговски площи или офис площи, закупувани от физически лица, станаха непредпочитани за банките. Същевременно повечето от тях не повишиха лихвите по кредитите, а продължаващото намаляване на тези по депозитите оставя широк хоризонта и за следващата година“, отбеляза Изабела Клисарска в края на годината пред Асоциацията на индустриалния капитал в България в медиите.

Дигитализиране на продажбите на имотите

Представете си бъдеще, в което пазарът на недвижими имоти е достъпен и търгуем в реално време, изцяло онлайн. В това бъдеще собствеността върху имота се прехвърля незабавно след изпълнението на документите и плащането и процесът се извършва изцяло онлайн. Както бе предсказано от рисковия капитал на proptech Vik Chawla от Fifth Wall:

„Бъдещите сделки с недвижими имоти ще се извършват в изцяло цифров формат, където покупките и продажбите на търговски и жилищни недвижими имоти се завършват безпроблемно. Чрез използването на тези дигитализирани платформи, основните заинтересовани страни ще видят повишена скорост и по-ниска цена на транзакциите, съчетани с нарастване на наличните данни.“

Начинът, по който потенциалните купувачи пазаруват домове, се е развил бързо в хода на пандемията. Например виртуални инструменти като 3D обиколки на дома осигуряват по-добро усещане за протичането на даден имот, отколкото само снимките.

Онлайн продажбите стават възможни поради лесния достъп до данни и цифровите инструменти, които са предназначени да направят процеса на прехвърляне на собствеността по-удобен и прозрачен. Прозрачността на транзакциите, заедно със защитата на поверителността, е особено важна, когато става въпрос за създаване на здравословна среда за купувачи, продавачи и брокери. 

Цени

Цените на имотите през 2020 г. не са претърпели големи скокове или паднеиния, по данни на Bulgarian Properties се наблюдава че са се повишили с 2% до 5%, и се прогнозира че те ще бъдат запазени през 2021 г. Средната цена на кв.м. В най-известните квартали в София са:

  • Манастирски ливади – 1100 евро/кв.м
  • Кръстова вада – 1300 евро/кв.м
  • Витоша – 1130 евро/кв.м
  • Дианабад – 1280 евро/кв.м
  • Лагера – 1200 евро/кв.м
  • Банишора – 990 евро/кв.м
  • Студентски град – 1120 евро/кв.м
  • Младост – 1170 евро/кв.м
  • Люлин – 760 евро/кв.м
  • Дружба – 920 евро/кв.м
  • Симеоново – 1260 евро/кв.м

Общата цена на закупените имоти също така се е повишила в края на 2020 г. и е достигнала 92 200 € спрямо 90 700 € за 2019 г., а това главно се дължи на търсенето на по-просторни имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *