Водното огледало в град Павликени ще бъде възстановено. Официален старт на строителните работи на обекта дадоха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, представителят на фирмата-изпълнител Красимир Радов и изпълнителният директор на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ Юлиян Вълчев.

„Възстановяването на водното огледало ще има множество ползи за нашия град. Освен че ще възродим едно любимо място за отдих и развлечения, ние също така ще подобрим туристическия потенциал на нашия регион. Новата водна атракция ще бъде не само място за разходки и почивка, но се надявам, че тук ще може да организираме и културни събития, и обществени инициативи“, каза в словото си кметът инж. Емануил Манолов.

Проектът „Реконструкция на част от парк „Кирил Ракаров“ в УПИ VI, кв. 132 по ПУП на гр. Павликени“ е финансиран по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG06RDNP001-19.263 МИГ 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“, М07 „Основни услуги и обновяване на селата  в селските райони“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020,  чрез подхода ВОМР съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони“.

Стойността на проекта е 223 992,63 лв. с ДДС, от които 118 663,25 лв. с ДДС са безвъзмездна финансова помощ и 105 329,38 лв. с ДДС – дофинансиране от община Павликени.

При изпълнението на проектните дейности се предвижда извършване на строително-ремонтни работи на етап І „Водно огледало” от инвестиционния проект.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Сикстрой“ ЕООД – Велико Търново с управител Стефан Йорданов Коцев. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Минерва-КЛ“ ЕООД  – Велико Търново с управител Анелия Бориславова Чакърова. Техническият проект е изготвен от фирма „Дизайн Груп Студио“ ООД – София с управител Григор Георгиев Перчиклийски. Фирмата ще осъществява и авторския надзор по време на строителството.

Срокът за изпълнение на строителството е 120 календарни дни. 

В резултат от изпълнението на проекта ще бъдат извършени дейности  за възстановяване на водното огледало и ще бъдат изградени електрическа и ВиК системи за обезпечаване работата на водното огледало.

Началото на строителните работи благослови отец Константин.