Виктор Стойчев участва в заседанието на държавно-обществената комисия по безопасност на движението

Виктор Стойчев участва в заседанието на държавно-обществената комисия по безопасност на движението

Засилва се дейността на областните комисии, очаква се активното участие и на общините

Областният управител Виктор Стойчев участва днес в заседанието на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, която се проведе в столицата. Той бе там по покана на зам.-председателя на държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Димитър Илиев.

На заседанието бе очертана актуалната картина на безопасността на движението по пътищата /БДП/ и бяха определени приоритетите на политиката по БДП за 2022 г. Те са 13, разпределени в шест направления. Акцент бе поставен върху подобряване на взаимодействието между институциите с цел вземане на съвместни решения за повишаване на БДП и засилване на контрола. За повишаване ефективността на управлението на БДП се залага на дейността на областните комисии, като се изисква регулярност на заседанията, активно участие на всички общини, текущо обсъждане на наличните проблеми и приемане на конкретни решения, стопанисване от страна на общините на общинската пътна и улична мрежа съгласно законовите изисквания, обследване на състоянието на пътната инфраструктура, анализ на нуждите, планиране на мерки по БДП и приоритизация на инвестициите в общините за постигане на оптимален ефект върху безопасността, както и развитие на административния капацитет за управление на БДП по места.

Предвидена е приоритизация на мерките и по републиканската пътна мрежа от страна на АПИ въз основа на установените от МВР чрез експертна оценка участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия /ПТП/ , участъци с увеличен брой катастрофи и участъци с предпоставки за ПТП. От общините и областните администрации се очаква при планирането на годишните мерки за подобяване на пътната инфраструктура да се определят като приоритетни конкретни участъци, които да се включат в общинските капиталови програми или в програмите за текущо пътно поддържане и ремонт. Областната комисия по БДП трябва да извърши анализ и да даде информация и оценка на състоянието на различните елементи от пътната инфраструктура и най-критичните участъци от гледна точка на пътната безопасност и да планира ефективни мерки.

Съвместно с държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” и НСОРБ общините следва да поставят и акцент върху състоянието на пешеходните пътеки в градовете.

Предвиждат се учения по региони за подобряване на реакцията и взаимодействието между институциите при ПТП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *