Плакета на областния управител връчи днес Виктор Стойчев на директора на СУ „Св. Кл. Охридски“ – Ловеч, Валери Христов. Това е най-старата образователна институция в града, която поколения ловчалии наричат Гимназията, и днес в навечерието на деня, в който отдаваме почит на нейния патрон – светецът, най-известният ученик на солунските първоучители, отпразнува своята 130-годишнина.

„Много ми е приятно, след като бях гост на 125-годишнината, да застана пред Вас и да Ви поздравя и сега. Поздравления за това, което педагогическият персонал прави в училището, което учениците постигат и техните родители, които помагат резултатите да бъдат добри и това училище да продължава да съществува със своята 130-годишна история. В тази история е дало на България много професори, академици“, каза в словото си областният управител. Той пожела поне още 130 години това училище да съществува и добави, че държавата в негово лице гарантира, че ще подкрепя развитието на гимназията.

„Да се говори за 130-годишната история на гимназията в нашия град, означава да се пресъздаде многоликата и сложна българска действителност от няколко епохи. Още по-трудно е да бъде човек безпристрастен и дистанциран, когато оценява сътвореното с толкова много любов, труд, средства и отдаденост. 130-годишният юбилей предизвиква у всички нас вълнение, обясними трепети, гордост и респект. Днес е нашият ден – ден на ученици, учители, родители, бивши, настоящи и бъдещи, на всички, за които стремежът към знание е състояние и потребност на духа“, обърна се към присъстващите в Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ директорът Валери Христов.

По думите му от класните стаи на гимназията са тръгнали много светли умове и таланти във всички сфери на обществения живот – в образованието, космическите науки, физиката, медицината, архитектурата, правото, културата, изявени представители на спорта и изкуството, получили световно признание.

Сред официалните гости бяха кметът на Ловеч Страцимир Петков и д-р Иваничка Буровска – началник на Регионалното управление на образованието.

Програмата по повод празника включваше музикални и танцови изпълнения, както и дефиле на ученически униформи от различните епохи.

Началото на училището е поставено 1889 г., когато на 4 април с Протокол №11 Ловешкият общински съвет взима решение да се построи училищна сграда за начално училище. Първото име на учебното заведение е „Княз Борис Търновски”. Патрони на гимназията през годините са княз Борис Търновски, цар Борис Трети, Христо Иванов Кърпачев, свети Климент Охридски.

Днес в училището има кабинет по биология, химия, физика, география, история, литература. Предстои да се изградят и СТЕМ кабинети. От тази година в гимназията е разкрита и нова паралелка „Графичен дизайн“. „Това е нещо модерно, актуално, свързано с бъдещето“, коментира директорът. Училището е и с хуманитарна насоченост – история, литература, английски език.

В момента в него се обучават 201 ученици в 11 паралелки.