На 10-ти май, само два дни след честването на 195 години от  рождението на създателят на международното червенокръстко движение Анри Дюнан под надслов „всичко, което правим, е от сърце“, ден, в който над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник – световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, ние доброволците на Ловешката червенокръстка организация имахме честта да открием създаденото от нас интерактивно пространство в партньорство с община Троян по проект  „Space to create“ на  Международната федерация на Червения кръст и Червения Полумесец.

Днес представихме младежко пространство, в което деца и младежи могат да тестват физически си възможности, баланс, спортен хъс и отборно мислене, математически познания и всички таланти, които имат на сцената.  

Младежкото пространство бе открито от кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова, председателя на Ловешката червенокръстка организация професор д-р Николай Николов и директора на секретариата на БЧК-Ловеч – Цветомира Георгиева заедно с екипа от специалисти и млади доброволци от клубовете Троян и Ловеч. Гости на събитието бяха и Полина Христова от дирекция „БМЧК“ към Национален съвет на БЧК и представители на РПУ -Троян и сектор „Пътен контрол“ към ОД на МВР. Уважиха ни и партньори и съмишленици, деца от ДГ „МИР“-Троян, ученици от СУ „Климент Охридски“ и НУ „Христо Ботев“.

Госпожа Михайлова стопли сърцата на червенокръстците с думите „  Партньорството между Община Троян и ОблС на БЧК е с нов резултат, финансиран съвместно. С Председателят проф. Николай Николов открихме в градинка „Троянка“ срещу бензиностанция “Петрол” в южния вход на града детска площадка с част за обучение по безопасност на движението и с класна стая на открито. Радвам се, че тук децата на Троян ще могат да играят и на позабравени игри от моето детство. Зелената растителност на парка е възможно най-добрата среда за игри на децата и за отдих на майките и бащите.“

Първите предвидени мероприятия в младежкото пространство ще бъдат  –  от  14ти до 31ви  май ще се проведат 2 обучения по безопасност на движението и първа помощ на учащи от НУ „Христо Ботев“ и Ну „Св.Св.Кирил И Методий“. На 1ви юни под мотото „игри на радостта“ – ще направим празник с „Дневен център за деца с умствени и физически увреждания“ от Троян, на  29ти юни -националния ден за безопасност на движението ще направим демонстрация по първа помощ и открит урок на ученици от СУ „Климент Охридски“. На 13 юли  „Забавно лято“, което радва много деца от областта ще гостува на площадката с много забавни игри за децата от града.
На 12ти август ще отбележим международния ден на младежта с изява на сцената на
талантливите деца на Троян под мотото“ Потърси себе си“.

 Основната цел на проекта е да овласти доброволците на БМЧК да облагородят изоставени или слабо поддържани градски площи и да ги превърнат в креативни пространства за провеждане на обучения, тренинги, акции и кампании както в рамките на организацията, така и в партньорство с местни партньори, работещи в сферата на младежта, доброволчеството, спорта и опазването на околната среда. Основна предпоставка за осъществяването на подобен проект бе доброто сътрудничество с местната власт.