Ще има ли Суперлига аналог и в България?

Ще има ли Суперлига аналог и в България?

Проектът за европейска Суперлига на футболните колоси не просъществува дълго, след като почти всички от включилите се клубове се отказаха от участие в нея. Това се случи най-вече след протестите на феновете, които се обявиха против подобен турнир на “богоизбраните”. От УЕФА пък заплашиха клубовете с невиждани до момента санкции, включително и забрана на участващите в Суперлигата футболисти да играят за националните си отбори.

В резултат на всичко това, проектът пропадна. Поне на този етап. Испанските Реал Мадрид и Барселона и италианският Ювентус остават единствените до момента, които все още не са обявили официално отказа си от надпреварата.

Вероятно щеше да е интересно да залагаме на Суперлигата в Уинбет онлайн, но така или иначе, проектът вече е минало.

Можем обаче да си зададем любопитен въпрос, а именно:

Може ли Суперлига да се направи и в България?

Видяхме подобни дискусии сред българските фенове в интернет, но нека бъдем реалисти – подобен проект е невъзможен в България.

Основната причина за това е, че у нас няма чак такова количество големи и богати клубове, които да се отделят от останалите и да си направят собствен формат. Иначе казано, как бихме могли да създадем турнир, в който да участват не повече от три или четири отбора? Сами виждате, защо подобна надпревара няма как да бъде създадена в България.

Тук все още е трудно да оцелееш във футбола

Истината е, че за футболните клубове у нас все още е много трудно да оцелеят. Повечето от родните отбори разчитат на богати собственици, за да съществуват. Самите клубове, поне в голямата си част, работят на загуба и не генерират печалби. Приходите от билети, ТВ права и мърчъндайзинг са нищожни на фона на разходите, които са неизменна част от съществуването на един клуб. Може би единствено Лудогорец, докато редовно постигаше успехи в Европа, успяваше да “излезе” на печалба в края на годината.

Трябва да се мисли за друг тип развитие

Вместо да мечтаят за собствена Суперлига, водещите български клубове следва да преосмислят начина, по който се развиват. Отдавна говорим, че абсолютен техен приоритет трябва да бъде развитието на детско-юношеските школи. Единствено изграждането на подобен тип основа може да доведе до позитивна промяна у нас. В много случаи парите, които се инвестират за привличането на чуждестранни футболисти, се оказват дадени на вятъра. Далеч по-добре би било тези средства да се инвестират в бази за подрастващите и качественото им обучение във футбола.

Нов президент – нова надежда?

Все повече футболни фенове у нас настояват за промяна в управлението на този спорт. Глътка надежда за това внесе един от най-успешните ни футболисти Димитър Бербатов, който официално обяви, че желае да се кандидатира за президент на БФС. Скоро след това обаче Борислав Михайлов изненадващо изтегли оставката си, с което внесе допълнителен хаос в българския футбол.

Остава да видим как ще се развие тази странна ситуация. Със сигурност феновете желаят промяната да се осъществи, но не трябва да се забравя, че клубовете са тези, които със своето гласуване ще излъчат следващия президент на футболния съюз. Ще бъде интересно да проследим каква част от тях ще се покажат лоялни на Борислав Михайлов, ако той случайно се кандидатира за нов мандат. Напомняме ви, че Михайлов подаде оставката си след расисткия скандал по време на двубоя с Англия в София. Тогава дори самият премиер призова Михайлов да се оттегли от поста си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.