„Унизените Белaрус“ е сред номинираните за наградите ИКАР 2021

„Унизените Белaрус“ е сред номинираните за наградите ИКАР 2021

Постановката на „Унизените Белaрус“ на плевенския театър „Иван Радоев“ се оказа сред номинираните за наградите ИКАР за 2021 година.

Представлението е първо по рода си и е режисирано специално за онлайн излъчване в Интернет пространството.

Първата онлайн премиера на „Унизените Белaрус” Плевенският театър показа на 14 декември. Второто излъчване на представлението, което се състоя на 16 декември беше посветено на носителите на наградата „Сахаров“, която се връчва в Европейския парламент на демократичната опозиция в Беларус.

Автор на пиесата е белоруския драматург и режисьор Андрей Курейчик. Режисьор е  Явор Гърдев. Пиесата е посветена на събитията в Беларус, които са предшествали президентските избори и протестните акции започнали по улиците след 9 август.

Прототипи на героите са президента Лукашенко, неговия син Николай, Светлана Тихановская, Александр Тарайковский, Мария Колесникова и други реални хора.

В текстът се използват реални интервюта с политици и истории, разказани от протестиращи.

Всеки може да подкрепи номинацията на сайта на Съюза на артистите в България. Победителите ще бъдат обявени на официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР 2021 в Народния театър ,,Иван Вазов“ на 11 май от 19:00 ч. Записът на церемонията ще бъде излъчен по Българската национална телевизия – същата вечер от 22:00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *