Раздават почетни значки на Ловеч

Раздават почетни значки на Ловеч

Почетните значки на Ловеч ще получат на тържествената сесия на общинския съвет на 11 май кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, заместниците му Пламен Петков, Младен Младенов и Ертан Хасан, секретарят на общината Соня Христова, председателят на общинския съвет Корнеля Маринова и всички общински съветници. Това се прави според изискванията на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на гр. Ловеч, приета от общинския съвет през 2005 г., и във връзка с новия управленски мандат. Те ще бъдат връчени от кмета Минчо Казанджиев.
Отделно почетна значка пак на тържествената сесия на общинския съвет ще получи вицеадмирала от резерва Илия Попов. Ще му я връчи пак кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Отличието му се дава за активна обществена дейност и популяризиране на морската идея в Ловеч и за изключителните му заслуги към Българските военоморски сили и издигане на имиджа на Ловеч.
Вицеадмирал Попов е роден на 27 ноември 1936 г. в Ловеч. Завършил е Висшето военоморско училище „Никола Й. Вапцаров” във Варна, след това Военоморската академия в Санктпетербург. През 1990 г. получава званието контраадмирал, а 4 години по-късно с указ на президента е произведен във вицеадмирал и е назначен за зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия по въпросите на военоморските сили. Председател е на управителния съвет на Асоциацията на възпитаниците на морското училище – Варна. Почетен председател е на секцията на асоциацията в Ловеч, която с негово съдействие през 2002 г. става петата секция след Варна, Бургас, Русе и София. Илия Попов съдейства за издаване през 2005 г. на „Алманах на възпитаниците на морското училище, родени в Ловеч и околията”. През 2006 г. допринася за честването на 125-годишнината от създаване на Морско училище – Варна, в Ловеч, а миналата година организира посещение на командния състав и курсанти в нашия град за тържествено събрание с концерт в чест на 130-годишнината от основаването на морското училище във Варна, което премина под патронажа на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев.
Почетната значка на град Ловеч се присъжда на вицеадмирал Илия Попов със заповед на кмета на общината. Предложението за това е на Военен клуб – Ловеч, Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и на Асоциацията на възпитаниците на морско училище – секция Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *