Предлагат на правителството Деветашката пещера да бъде дадена на община Ловеч за стопанисване и управление

Предлагат на правителството Деветашката пещера да бъде дадена на община Ловеч за стопанисване и управление

Министерството на околната среда и водите ще предложи на правителството да даде Деветашката пещера и прилежащите терени на община Ловеч за стопанисване и управление, съобщиха от администрацията. Около това се обединиха вчера на кръгла маса при областния управител на Ловеч Ваня Събчева представители на министерството, на областната администрация и на община Ловеч. Това е най-добрият вариант за този природен феномен, обявиха и представители на екологични неправителствени организации. Те изразиха готовност за съдействие в създаването на правила за най-доброто стопанисване и управление на пещерата. С тази инициатива се ангажира лично зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Така община Ловеч ще е първата в страната, на която се предоставя подобен обект с национално значение, коментира зам.-кметът на Ловеч Младен Младенов.
Община Ловеч вече пое охраната на моста към входа на Деветашката пещера. Там има 4 човека денонощна охрана от Общинското звено за охрана – БД „СКОРС”, за които е доставен обезопасен фургон. Целта е да бъдат опазени от посегателства мостът и пещерата. Този акт на общината показва, че тя сериозно е приела природната забележителност като своя грижа, констатираха участниците в кръглата маса вчера и обявиха това и като мотив за отправеното предложение.
Пешеходният мост над река Осъм бе възстановен за снимките на филма „Непобедимите 2”, които вървяха в Деветашката пещера през ноември. Той е с дължина 114 метра, за реконструкцията му са използвани старите колони, а новата армировка тежи 25 тона.
Още по време на подготвителните работи по заснемането на филма кметът на Ловеч изрази готовност общината да стопанисва моста. Тогава Минчо Казанджиев се срещна на място с представители на филмовата компания „Ню Бояна Вибурно” ЕООД – София, откъдето обявиха, че след приключване на работата по филма ще подарят изградения от тях мост на Ловеч. С решение от края на декември общинският съвет в Ловеч даде съгласие за организиране на денонощна охрана на моста към пещерата и възложи на кмета Казанджиев да поиска чрез областния управител от министъра на околната среда и водите да даде съгласие община Ловеч да охранява моста и да при възможност да предостави съоръжението на общината за стопанисване или като собственост. Ние сме готови да направим и друго, коментира Минчо Казанджиев, през следващата година се отварят програми, по които общината може да кандидатства за развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация. Още повече че след участието във филма там на холивудските знаменитости Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер интересът към този паметник на културата с национално значение е особено голям.
Въпреки че Деветашката пещера е на територията на община Ловеч – в землищата на селата Деветаки и Дойренци, тя е публична държавна собственост и е предоставена за управление на Министерството на околната среда и водите. Терените около пещерата са земи от държавния поземлен фонд, те са собственост и се управляват от Министерството на земеделието и храните. Река Осъм по смисъла на Закона за водите е публична държавна собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.