Оспорвана битка между ПП „ГЕРБ – СДС” и „Има такъв народ” в Плевен

Оспорвана битка между ПП „ГЕРБ – СДС” и „Има такъв народ” в Плевен

По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) и при  обработени 100 % от протоколите  коалиция ГЕРБ – СДС печели 24,63%, което е  26 538 от гласовете на избирателите. За партия „Има такъв народ” на Слави Трифонов са гласували 24.23%  (26 112 избиратели).  А политическа партия БСП за България получи 18.75%, тоест, 20 197 гласа.  

По данни на Районната избирателна комисия 235 334 е бил броят на лицата, имащи право на глас в областта. За община Плевен техния брой е 117 583. 1313 е броят на младежите в Плевен, които в деня на изборите са навършили 18 години и са имали право да гласуват за първи път.  

Общо 7 партии преминаха 4 процентовата бариера в Плевенска област. Останалите партии и коалиции, получили подкрепа над 4 % са ВМРО (5.69% – 6 128 гласа), ДПС ( 5.13% – 5 527 гласа), Демократична България (4.60% – 4 953 гласа) и Изправи се! Мутри вън! (4.28% – 4 608 гласа).

По данни на Районната избирателна комисия в нито една избирателна секция на областта няма зафиксирани сериозни нарушения, които по някакъв начин да поставят под съмнение гласуването. Броят на постъпилите сигнали за нарушения не е голям, като всички са отбелязани като неоснователни.  За седем от тях има издадено решение в което сигналът за нарушение е отбелязан като „неоснователен”.

Освен това Районната избирателна комисия в Плевен е отказала да образува административно-наказателно производство срещу кметския наместник в село Лазарово, община Кнежа по отношение на който е постъпил сигнал за това, че той той се е опитал да премахва предизборните плакати на партия „Има такъв народ”. В решението си РИК-Плевен посочва, че кметския наместник не е извършил нарушение на изборните правила, а всъщност стриктно ги е спазвал, опитвайки се да премахне агитационните материали, които са се намирали на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение.

Отчетени са и 3 неточности, свързани с технически грешки в разписките към протоколите, което допълнително е забавило обработката на изборните резултати в Плевенска област.

Мандатите от 15-ти Плевенски многомандатен район са девет, като за тях в предизборната кампания се състезаваха 264-ма кандидати за депутати от 22 партии и осем коалиции. По закон ЦИК обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден. А имената на избраните народни представители се обявяват от ЦИК не по-късно от 7 дни след изборния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.