Българската федерация „Спорт за всички“ организира за 31-ви път националната спортна проява Световен ден на предизвикателството 2024, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Програмата за развитие на спорта за всички. Проявата е част и в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР 2021 – 2024”. Световният ден на предизвикателството е кампания от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ ТАФИСА.

Събитието в Ловеч се организира от Община Ловеч на 17 май, когато отбелязваме и Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта. Спортният празник започва в 17:30 ч. на площад „Екзарх Йосиф I“. Ще бъдат представени заедно традиционни спортни дисциплини – подвижни забавни игри, демонстрации по хандбал и волейбол.

Световният ден на предизвикателството цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната  възраст, пол, социален и здравен статус. В проявата може да вземат участие всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване – начинаещи, активно спортуващи, от различни възрастови групи, в неравностойно положение – хора, които приемат спорта за предизвикателство, където е важно участието, а не победата.