Обсъдиха изграждане на трети мост над р. Дунав

Обсъдиха изграждане на трети мост над р. Дунав

Изключително ползотворна среща проведе народният представител от БСП-Плевен Илиян Йончев с министъра на транспорта Николай Събев. На нея присъстваха и народният представител от „Продължаваме промяната“ в Плевен Стоил Стоилов, както и кметът на Никопол Ивелин Савов.

Среща бе продължение на поредицата разговори за изграждането на трети мост над река Дунав при Никопол /Турну Мъгуреле/ – предпроектно проучване, разработено по линия на трансграничното сътрудничество още по времето, когато Йончев бе областен управител на Плевен. По време на срещата кметът и народните представители представиха пред министъра предимствата от изграждането на трети мост именно в Никопол.

За съоръжението има подписано съвместнен меморандум между България и Румъния. След срещата народните представители и кметът изказаха задоволство, че проектът е приоритет на сегашното правителство и получава пълната подкрепа на министър Събев. В Доклад на Института по транспортно строителство и инфраструктура от 2021 г. се посочва, че вариантът за изграждане на съоръжение над Дунав при Никопол е сред водещите пред останалите варианти за изграждане на още един мост над реката. (Русе, Оряхово и Силистра).

Амбицията на министъра е за всеобхватна свързаност между двете страни.

На 28 януари предстои среща на правителствено ниво по въпроса за третия мост над Дунав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.