В истински триумф за ученици и учители от област Ловеч, се превърна обменът за споделяне на иновативни практики в Обединено училище „Неофит Рилски“, с. Дерманци, който предостави възможност на всички присъстващи да се потопят в света на кинообразованието и кинообучението, както и да открият нови възможности в света на изкуството и творчество, обогатявайки непрекъснато образователния процес.

Инициативата се организира от Обществено-консултативния съвет по училищни политики към Областния управител на област Ловеч със съдействието и подкрепата на Областна администрация Ловеч. Гости на събитието бяха областният управител на Ловеч, Виктор Стойчев, началникът на РУО – Ловеч, д-р Иваничка Буровска,  заместник-кметът на Община Луковит, Цветенка Хаджиева и кметът на село Дерманци, Галина Спасова.

Приветствани от директора на училището, г-жа Кръстева и под ръководството на г-н Даниел Симеонов, учениците не само се запознаха с основите на кинообразованието, но намериха и отговори на въпросите: „Какво е кинообразование? Как работи? И какви са предимствата на кинообучението?“, както  и имаха възможността да разберат какво е да работят зад камера и какви умения и компетентности са необходими за една успешна кинопродукция.

В рамките на обмена, домакините бяха подготвили два късометражни филма, които не само провокираха интереса на ученици и учители, но и ги накараха да размишляват върху различни теми и послания, насърчавайки ги да разгледат света около тях с нов, творчески поглед.

За финал учениците се отправиха на фотографска експедиция из селото и двора на училището, където с творчество и вдъхновение пресъздадоха кадри, които ще останат незабравим спомен в сърцата на всички участници.