Областната комисия по безопасност на движението в Ловеч обсъди мерките за подобряване на пътната инфраструктура

Областната комисия по безопасност на движението в Ловеч обсъди мерките за подобряване на пътната инфраструктура

На заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата бе докладвано изпълнението на областната план–програма по безопасност на движението за третото тримесечие на 2021 г., както и бяха обсъдени мерки за подобряване на пътната инфраструктура и предвид новата учебна година. Председател на Комисията е зам.-областният управител Милко Недялков, а членове – представители на ОДМВР, „Пътна полиция“, РДПБЗН, Областно пътно управление, ЦСМП, общините в област Ловеч, БЧК, СБА, РЗИ, РУО, Окръжна прокуратура, “Автомобилна администрация“.

По данни на „Пътна полиция“ от началото на годината до сега регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) на територията на област Ловеч са 130, 17 са загинали, 27 тежко ранени. Само за третото тримесечие до 31 август катастрофите са 49 с трима загинали и 13 тежко ранени. Най-много са ПТП на територията на община Ловеч – 21, с един загинал и 6-има тежко ранени. Следват община Троян – 10 ПТП с четирима тежко ранени, няма загинали, и община Луковит – 6 ПТП с един тежко ранен, без загинали. В община Тетевен ПТП-ата са пет с един тежко ранен, в община Угърчин – четири, без ранени и загинали, в община Ябланица – две с един тежко ранен. В община Летница при една катастрофа един е загинал и един е тежко ранен. Единствено в община Априлци не е регистрирано ПТП.

Отчетено бе добро взаимодействие между спасителните служби при пътнотранспортните произшествия. От ЦСМП – Ловеч, са помогнали на 73-има пострадали, трима са загинали, реагирали са на повикване в рамките на 8 до 20 минути.

Всички участъци с концентрация на ПТП са обходени, набелязани са краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им, които се изпълняват, докладваха от Областното пътно управление. Работата по превантивните ремонти на пътищата продължава. Изпратени за одобрение в АПИ са заявки за възстановяване на ограничителните системи за пътища, унищожени при ПТП, по републиканските пътища. Изпратено е и искане за провеждане на процедура по ЗОП за обследване на целия участък на територията на област Ловеч на път I-4 (София – Варна). Изпълнена е маркировка на основните пътни направления – път I-3 (София – Русе), I-4, II-35 (Плевен – Ловеч – Троян – Кърнаре). По договора за текущо поддържане са изпълнени редица дейности – изсичане на храсти, косене, изкърпване на настилка.

Общините обявиха своите мерки, сред които полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, рехабилитация на улична мрежа и тротоари, огледи на основни пътни артерии и кръстовища, поставяне на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта и на огледала на уязвими участъци, опресняване и осветяване на пешеходни пътеки, почистване на крайпътна растителност. Общините информираха още, че са създали общински комисии по безопасност на движението съобразно новите нормативни изисквания.

От РУО докладваха, че в детските градини и училищата се провежда обучение по безопасност на движението, на всеки четири години учителите преминават опреснителни курсове. Регламентирани са мерките при организиран превоз на деца и ученици. Комисиите по безопасност на движението в детските и учебните заведения непрекъснато следят за състоянието на средата за обучение по БДП и за прилежащата пътна инфраструктура и организацията на движението в непосредствена близост до сградите. И малките, и по-големите деца и ученици отбелязват Деня на безопасността на движението по пътищата 29 юни с различни инициативи.

По време на заседанието от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които се включиха онлайн, заявиха адмирациите си за това, че Областната комисия в Ловеч ефективно прилага всички нови правила за създаване и изпълнение на план-програмата за безопасност на движението и мерките за подобряване на пътната инфраструктура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *