На 16 юли официално откриват Мемориал на загиналите във войните в Новград

На 16 юли официално откриват Мемориал на загиналите във войните в Новград

На 16 юли в Новград официално ще бъде открит Мемориалът на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България. Датата за освещаването на паметника не е избрана случайно. На този ден преди 153 години четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминава Дунава и стъпва на българския бряг. В продължение на десетилетия  това е един от най-почитаните празници на населеното място, който се отбелязва с подобаваща тържественост. Заради усложнената епидемична обстановка официалното откриване на паметника беше отложено с няколко месеца. За съжаление на церемонията по освещаването няма да присъства проектантът  и един от основните мотори за построяването на паметника инж. Здравко Илиев. Той дари безвъзмездно идеята си на жителите на Новград, с които има родствена връзка. Коронавирусът отне живота на мъжа в разцвета на творческите му сили и енергия. Преди да се пресели в по-добрия свят Здравко успя да привлече към благородната кауза много съмишленици от различни краища на страната. Всички те ще се съберат в Новград и ще отдадат заслужена почит за стореното от младия родолюбец.

Мемориалът на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България беше напълно готов още в края на миналата година.. Досега Новград беше единственото населено място в община Ценово, в което не беше изграден паметник на загиналите за свободата на България. Високият четириметров Мемориал е облечен със сиви гранитни плочи. От трите страни в основата на паметника са изведени чучури за вода. На лицевата страна е разположен постамент за венци и цветя. На четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на загиналите за свободата и обединението на България жители на Новград по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни. След обстойно проучване от военните архиви са издирени имената на 45 новградчани. Най-много мъже от селото са загинали по време на Първата световна война – 37. В Междусъюзническата война живота си са дали трима души, в Балканската –четирима, а във Втората световна – един. На лицевата страна на паметника е монтиран войнишки кръст за храброст.

„Строителството на Мемориала продължи повече от четири години. Своята подкрепа за паметник в Новград дадоха почти всички жители на селото. Много хора, които са свързани със селото също изразиха съпричастността си. Средствата за изграждането бяха осигурени от Министерството на отбраната и Община Ценово. През цялото време пълно съдействие и подкрепа получавахме от ръководството на общинската администрация“, сподели кметът на Новград Диана Копчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *