На 14.05.24 год., град Левски стана част от III-то Национално Шахматно турне „Асеневци”, провеждащо се под патронажа на кмета на община Левски – г-жа Любка Александрова. Шахматната школа „Асеневци” е една от най-успешните в България, обучаваща около 2000 деца годишно.  Събитието постави началото на една дългосрочна инициатива –  4 месечен, безплатен курс по шахмат за начинаещи и напреднали, които ще се обучават от професионални треньори. По време на празника, над 120 децата от СУ „Крум Попов”, ОУ „Максим Горки”, ОУ „Неофит Рилски” и ЦНСТ се запознаха с правилата на шахмата и участваха в отборни игри, за които бяха подготвени много награди. Техен учител беше г-н Даян Нинов, основател на шахматната школа „Асеневци” и треньор към световната федерация по шахмат FIDE

Всички успешно завършили четири месечното шахматното обучение, ще получат сертификати, а най-добре представилите се на общинско ниво, ще имат възможността да участват в националния турнир на шампионите!

Заместник кмета на община Левски г-н Кольо Домеников, поздрави децата решили да направят първият си ход към шахматното предизвикателство. Той получи и почетно отличие за Община Левски, за принос към развитието на шахмата в България!

 Инициативата има за цел да открие млади таланти в областта на шахмата, които да развият неподозираните си до сега способности и заедно с това да им се даде възможност за изява на национално ниво!

Организаторите от Община Левски и МКБППМН, с радост приветстваха подрастващите, които се включиха в инициативата по популяризирането на най-интелектуалния спорт – шахмата! Нека ръка за ръка с шахмата да възпитаме  в децата отговорност, концентрация и решителност! 

Илияна Александрова,

Секретар на МКБППМН