През миналите двата почивни дни в районните служби по пожарна безопасност на територията на област Ловеч, огнеборците са реагирали на над 50 сигнала за произшествия и пожари, като при тях няма нанесени преки материални щети и са изгорели общо около 1200 дка сухи треви.

Произшествия с материални загуби:

 – На 10 февруари в 19.50ч. в РС ПБЗН-Ловеч е получен сигнал за пожар на сухи треви, низово в гори и ливади в землището на с.Дъбрава. Унищожени са 77 дка горски фонд и около 180 дка ливади. Спасени са 5 къщи разпложени в близост. Вероятна причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън.

 – На 11 февруари в 06.43ч. огнеборци от РС ПБЗН-Троян са реагирали на сигнал за пожар в с.Голяма Желязна, местността „Бърнене“, път III-402 около километър 8+500. Пристигнали на място служители на РС ПБЗН-Троян са установили, че най-вероятно огънят е тръгнал от запалена трева в шанеца под пътя, като се е разгорял пожар на сухите треви и храсти. Силният вятър през вчерашния ден е разнесъл огъня през пътя, като е обхванал тревите и храстите, а след това и две керпичени необитаеми сгради, които са изгорели напълно и са останали само каменните им дувари. Огнеборците са спасили 2 други сгради, 14 м3 дървен материал и 1 плавателен съд. Причините за пожара се разследват от РУ Троян, като по случая е образувано досъдебно производство.

– Вчера, в 11.40ч. в УПБЗН-Априлци е получен сигнал за пожар в две къщи в с.Велчево. Огънят е унищожил постройките, които са били необитаеми, като са останали само каменните им дувари. Спасени са две други сгради, а причините за пожара са в процес на изясняване, като в РУ Троян е образувано досъдебно производство.

– В 14.53ч. служители на РС ПБЗН-Ябланица са реагирали на сигнал за горящ товарен автомобил в с.Златна Панега. Огънят е унищожил 2 гуми и джанти и част от брезента на ремаркето. Причина за произшествието е техническа неизправност по превозното средство.

– В 16.30ч. в РС ПБЗН-Луковит е получен сигнал за пожар в лятна кухня в с.Торос. Унищожено е домашно имущество и са опушени стени. Спасена е къщата и постройка до нея. Причините за пожара са в процес на изясняване.