Музикално „плетиво“ от Христо Йоцов, на сцената в Плевенска филхармония в изпълнение на Калина Митева – цигулка и Борислав Йоцов – диригент

Музикално „плетиво“ от Христо Йоцов, на сцената в Плевенска филхармония в изпълнение на Калина Митева – цигулка и Борислав Йоцов – диригент

Народно читалище „Съгласие 1869“ – Плевен, четвъртък, 15 април от 19:00 ч.

С две премиерни изпълнения на младата и талантлива цигуларка Калина Митева, вечерта ще се изпълни с Фантазия върху руски теми за цигулка и оркестър на Н. Р. Корсаков и Прелюд за цигулка и кларинет на Христо Йоцов. Плевенска филхармония кани своята публика на концерта в четвъртък вечер на 15 април от 19,00 ч., където ще се наситите на музикални емоции, пасторални образи и виртуозното изящество на музикантите.

В една различна музикална програма, по идея на диригента Борислав Йоцов, който ще бъде и в ролята на солист, ще зазвучат подбрани малки образни пиеси, които пренесат в своя характерен свят всеки слушател в залата. Сред приказната музика на Едвард Григ и Бела Барток, акцент на вечерта е премиерата на композитора Христо Йоцов с музикалната хрумка, наречена Прелюд за цигулка и кларинет в изпълнение на Борислав Йоцов и Калина Митева. Музикалното „плетиво“ е своеобразна игра в особен стил, което по свое му не е нито джаз, нито класика, а завладяваща прелюдия от музикални образи и картини.

Виртуозните изпълнения на талантлива цигуларка Калина Митева утвърждават нейната творческа кариера на международните музикални сцени с редица спечелени престижни награди, като доказателство, че по нищо не отстъпва на известните солови изпълнители. Като дългогодишна ученичка на проф. Елисавета Казакова, Калина Митева започва своите концертни изяви благодарение на таланта си, обаятелното майсторство и упорит труд с цигулката. Професионалното й израстване я среща с маестро Борислав Йоцов, който често избира да е на сцена с млади и даровити музиканти, изпълнени с творчески заряд и ентусиазъм. Заедно двамата ще концертират на сцената на Плевенска филхармония в изпълнение за първи път на музикалното произведение Прелюд за цигулка и кларинет на Христо Йоцов и Фантазия върху руски теми за цигулка и оркестър на Н. Р. Корсаков., на които публиката ще се наслади на 15 април вечерта. 

В залата са взети всички предпазни противоепидемични мерки, препоръчани от Министерство на здравеопазването.

Солист Калина Митева – цигулка

Диригент Борислав Йоцов

В програмата:

Бела Барток – Румънски танци

Н. Р. Корсаков – Фантазия върху руски теми за цигулка и оркестър /премиера/

Христо Йоцов – Прелюд за цигулка и кларинет /световна премиера/

Едвард Григ – „Пер Гинт“, избрани части от сюита 1 и 2

Ралф Воън Уилямс – Greensleeves Fantasia

Билети на касите на билетните центрове на Плевенска филхармония и онлайн на Eventim.bg https://bit.ly/3lOcZnU

КАЛИНА МИТЕВА започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. През 2009 г. завършва НМУ „Любомир Пипков”. Четири години учи цигулка с проф. Мухамеджан Турдиев от университета „Билкент” в Анкара, Турция. През 2014 г. завършва Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа по цигулка на проф. Елисавета Казакова.

Носителка е и на множество награди от национални и международни конкурси, сред които I награда и златен медал от Националния конкурс „Светослав Обретенов” през 2010 г., Голямата награда на Международния конкурс в град Ниш, Сърбия през 2009 г., наградата „Касадесус” на Американска музикална академия във Фонтенбло, Франция, специалната награда „Антон Веберн” от Международния конкурс за австрийска инструментална камерна музика , награди от националните конкурси “Панчо Владигеров”, “Добрин Петков”, “Проф. Недялка Симеонова” и др. Калина Митева е свирила като солист на Софийската филхармония, Младежка филхармония „София”, оркестър „Симфониета – София” и Академичния симфоничен оркестър на НМА. Концертира в страната и чужбина в състава от млади виртуози на камерен ансамбъл “СИЛУЕТИ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.