С Ден на отворените врати в Етнографския комплекс Регионален исторически музей (РИМ) – Ловеч ще се включи в Европейските дни на културното наследство. Събитието ще се проведе на 21 септември (четвъртък) с работно време от 10:00 до 18:00 ч. и е със свободен вход. Заповядайте, очакваме ви!, приканват от РИМ, които традиционно организират Европейските дни на културното наследство.

През 2023 г. музеят посвещава проявата на две забележителни годишнини: 50 години от отварянето на Драсовата къща и 40 години – на Рашевата къща. Това са експозиции в Етнографския комплекс. През годините двете къщи са посрещнали хиляди жители и гости на Ловеч и на всички тях са разказвали с любов приказката за живота във възрожденския град.

Драсовата къща е построена в средата на ХIХ в. и е реставрирана в началото на 70-те години на ХХ в. Експозицията представя живота на заможно търговско семейство от края на ХIХ–началото на ХХ в. и характерния за периода преход от традиционен патриархален начин на живот към новите модни тенденции от Западна Европа. Представените в експозицията предмети са оригинални, принадлежали са на ловешки семейства. Достигнали са до града ни от различни географски точки благодарение на широките търговски връзки на съгражданите ни. Кухнята, спалнята и килерът запазват традиционния начин на жилищна уредба. Новият стил на живот личи в булчинската стая и гостната – тук ясно може да се види силното влияние на западноевропейската мода, достигнала до Ловеч в представения период. Проследява се и приготвянето на различни продукти за домашна употреба. В мазето на къщата се представя един от най-важните занаяти в Ловеч през периода – лозаро-винарството. 

Рашевата къща е построена през 1834 г. върху основи от ХVII в. Тя е дарена от последния си собственик – Ненчо Рашев, учител, краевед и любител-музикант. Експозицията в къщата отразява начина на живот на семейството на средно заможен ловешки гражданин-интелигент през 30-те-40-те години на ХХ в. В чест на дарителя една от стаите е подредена като кабинет. Тук могат да се видят лични вещи на Ненчо Рашев – писалището, библиотеката и музикални инструменти. В останалите четири стаи са показани облеклото, домашните занаяти и начинът на живот на средно заможно ловешко семейство. Представените предмети са оригинални и са битували в Ловеч през описвания период. Мебелите, с които е обзаведена къщата, са дело на местни производители. Във всеки детайл на домашната уредба ясно личи все по-широкото навлизане на западноевропейската мода. В мазето са представени домашното производство на сапун и варенето на ракия.

Европейските дни на културното наследство се организират от 1985 г. и са съвместна инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа. Те са една от европейските културни прояви с най-широко участие – заедно с България в тях се включват 50 държави. Това осигурява достъп и безплатни посещения на повече от 20 млн. души годишно до хиляди паметници и обекти и дава възможност на хората да участват в множество събития, за да научат за общото си културно наследство.

Община Ловеч, пресцентър

14.09.2023 г.