Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посети Троянския манастир „Успение Богородично“ и участва в зарязването на лозата там за днешния празник Трифон Зарезан.

Архимандрит Стефан отслужи водосвет и освети лозата по повод празника, след което официалните лица участваха в ритуала по зарязването.

Днес в Троянския манастир бяха заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, народни представители, областният управител на Ловеч Виктор Стойчев и кметът на Троян Донка Михайлова.

Също днес министър Кирил Вътев и зам.-министър Георги Тошев проведоха среща със земеделски производители от област Ловеч. Срещата се проведе в салона на Община Троян.

Фермерите поставиха въпроса за сроковете за кандидатстване за директните плащания и за заявяванията за зимни пръскания.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с придобиването на бившите стопански дворове, с бракониерите, опожарените площи, ползването на земеделски земи, разпределението на пасища и мери.

Министър Вътев предлага да се промени подходът на субсидиране. „По обвързаната подкрепа е ясно, че трябва да се плаща след приключване на стопанската година, посочи министърът.