Ловеч отбелязва своя празник на 11 май с букет от събития и концерти

Ловеч отбелязва своя празник на 11 май с букет от събития и концерти

РЕПОРТАЖ МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ДНЕС В НОВИНИТЕ НА ТВ ЗЕТРА

Официалното тържество по повод 11 май – Празникът на Ловеч, започна още сутринта в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. От 9 часа Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Божествена Света Литургия. Тук присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Николай Нанков, председателят на ОбС Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов и други гости.

Официалната церемония на площада пред храма  започна с тържествено издигане на знамето на Ловеч. В своето слово кметът Корнелия Маринова  се обърна към пълния с хора площад: „Ловеч е жив град. НИЕ сме жив  град. Точно това показва 11 май, който отбелязваме като Ден на града от 1993 година насам.  Светите равноапостоли означават много за нас, гражданите на Ловеч. Те са нашият път, мост и кораб! Път, защото вече 12 века ни сочат вярната посока. Мост, защото свързват славното минало с настоящето. Кораб, защото ни пренасят през всякакви бури и препятствия. Вярвам, че Солунските братя  винаги ще ни водят, пазят и вдъхновяват! Те са нашият център, нашият темел, нашият покров небесен.“

Кметът призова гражданите да извадят телефоните и да споделят снимки и клипове в социалните мрежи. „Ще ви изчакаме да влезете в интернет… Ние сме  тук“, каза Корнелия Маринова.

Сред гостите на празника бяха още Врачанският митрополит Григорий, бригаден генерал Юлиян Радойски, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски‟ в Долна Митрополия и Началник на Плевенския гарнизон, областният управител Виктор Стойчев и други.

Поздравителни адреси до Община Ловеч и кмета бяха получени от президента на Р България Румен Радев, отдепутати, от областния управител на Област Ловеч, от НСОРБ, от Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, от военни поделения и висши военни училища,  от посолството на Босна и Херцеговина, от консулството на Република Сърбия, както и от много министерства, общини и институции.

Същевременно на площада пред общината седем училища с държавен план-прием представят през целия ден своите специалности. В шатри те показват в какво обучават учениците и какви продукти произвеждат. Инициативата е в помощ на седмокласниците да направят своя информиран избор къде да продължат своето образование. Свои палатки имаха и ВВВУ в Долна Митрополия и Военното окръжие в Ловеч.

Програмата за 11 май предвижда още събития, включително два концерта на площада – на Милица Гладнишка и на Миро, след което ще има голяма празнична заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *