Легендарният учител Любен Петракиев с отличие от областния управител

Легендарният учител Любен Петракиев с отличие от областния управител

Легендарният учител от Езиковата гимназия в Ловеч Любен Петракиев бе удостоен със знака на областния управител. Отличието му бе дадено за принос в обществения живот на Ловеч, за дългогодишната му педагогическа дейност и по случай неговата 90-годишнина. „Знам, че сред Вашите хиляди ученици в 34-годишната Ви преподавателска практика в Езиковата гимназия са хора с изключителни научни постижения, професори и министри. И те, и обществеността в Ловеч Ви помнят като един от най-авторитетните и уважавани учители, като опората на педагогическия състав и като колосален математик. Не случайно и имате своя прототип в емблематичния филм „Вчера“. Поздравявам Ви, че бяхте и останахте легенда на Езиковата и Ловеч“ – се казва в поздравителния адрес на инж. Светослав Славчев.

Отличието връчи на Петракиев неговият някогашен ученик Милко Недялков, зам.-областен управител. „Личността на Любен Петракиев е свързана най-вече с две неща – коментира Недялков – той успяваше да създава от учениците колектив, колектив, в който се запазваха индивидуалностите на всеки.“ Недялков пожела на учителя си, както той е приучил много хора да обичат математиката и да я използват в живота,  така и този живот да му се отблагодари с дълголетие.

Любен Петракиев е роден на 10 юли 1931 г. Учител по математика в немската гимназия в Ловеч от 1957 г. до 1991 г. Той е сред най-авторитетните и уважавани преподаватели в училището. Оттам признават, че е писал отлични и слаби оценки на много от популярните впоследствие фигури от обществено-политическия живот. В известния филм „Вчера“ по сценарий на бившия му ученик Владо Даверов са използвани истински случки от  живота на Петракиев.

Тържеството по случай юбилея му бе организирано днес от ръководството и възпитаниците на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.