Кой най-вероятно ще наследи папа Франциск

Кой най-вероятно ще наследи папа Франциск

Кой ще наследи Папа Франциск като глава на римокатолическата църква? Това е въпрос, който наистина вълнува католиците по цял свят. Някои букмейкъри дори вече приемат залози по този въпрос. За повече информация проверете Bwin online, където има някои наистина интригуващи опции за осъществяване на залог.

Папа Франциск – обичан, но и възрастен

Истинското име на Папа Франциск е Хорхе Марио Берголио. Той е роден в аржентинската столица Буенос Айрес и е вече 85-годишен, което подсказва, че скоро може да му бъде потърсен наследник на поста.

Папа Франциск бе провъзгласен за Папа през месец март 2013 година, като той бързо си спечели симпатиите не само на католиците, но и на много от останалите хора по света. Заема силна лична позиция срещу войната в Сирия, многократно призовавайки за спиране на военните действия по тези земи.

Кой би могъл да наследи Папа Франциск на поста?

Смята се, че един от големите фаворити за наследник на Папа Франциск е филипинецът Луис Тагле. През 2019 година Тагле бе назначен за префект на Конгрегацията за евангелизация, което накара ватиканските журналисти да смятат, че той е посочен лично от Франциск за негов наследник. Според някои експерти, кардинал Тагле споделя много от възгледите на Франциск, поради което настоящият Папа би могъл да даде лична препоръка за негово избиране на позицията.

Друг от духовниците, считани за варианти за следващ Папа, е кардинал Пиетро Паролин. Той е считан за един от най-уважаваните дипломати на Ватикана, а младата му възраст, подобно на кардинал Луис Тагле, би могла да му осигури едно продължително и стабилно папство.

Преминаваме и към кардинал Оскар Родригес Марадиага, родом от Хондурас. Кардинал Марадиага е уважавано лице в католическите среди, но спънка за избирането му като Папа би могло да бъде косвеното му участие във финансови и секс скандали.

Кардинал Кристоф Шьонборн е друго име, което често се споменава в анализите на ватиканските журналисти. Той е един от учениците на предходния Папа – Бенедикт, което обаче може да бъде считано както за предимство, така и за недостатък.

Кога ще има нов Папа?

Разбира се, никой не може да даде абсолютно конкретен отговор на този въпрос. Факт е обаче, че Папа Франциск е вече 85-годишен, а здравословното му състояние се влошава в последните няколко години. Нищо чудно самият той скоро да пожелае да се оттегли от позицията, ако усети, че силите вече не му позволяват да бъде активен в тази си дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.