Как да хапвате здравословно, когато сте в офиса?

Как да хапвате здравословно, когато сте в офиса?

   Осемчасовият работен ден не винаги оставя време за разходки, джогинг или фитнес. Често служителите остават до късно, ходят на работа в законните си почивни дни или поемат извънреден труд, за да свършат навреме всичките си проекти. Всичко това допринася за израстване в кариерата, този начин на живот може да е пагубен за здравето. Стресът, умората, липсата на здравословно хранене могат да доведат не само до наддаване на тегло, но и в главоболие, безсъние и сърдечно-съдови заболявания.

   Едва ли някой би могъл напълно да изолира стреса и проблемите от живота си, но всеки може да балансира храненето и ние ще ви кажем как да се храните, така че работата в офиса да не подкопава здравето ви –

    Пропускате закуската. Най-честата грешка, допусната от уморени офис служители, на които винаги им липсват 15 минути, за да получат достатъчно сън. Някои от студентските си дни са свикнали да не ядат сутрин, други просто нямат време да закусват, а трети смятат кафето и цигарата за закуска. Но закуската е основата на здравословното хранене, не бива да я пропускате, а шоколадът и цигарата не се считат за закуска.

За да се чувствате по-добре през деня и да не преяждате, яжте след събуждане: овесени ядки, салата, бъркани яйца, варени яйца – нещо по-съществено от чаша кафе. Закуската не само ще ви даде прилив на енергия, но и ще ви освободи от изкушението да вземете бърза храна или сладкиши набързо.

   Хранене в движение. Като нямат време да закусват у дома, много офис служители правят това: те се втурват в най-близкото кафене на път за работа и си купуват кафе, кифла или хамбургер. Тази закуска е напълно ненаситна: кок, бърза храна – това са наситени мазнини и прости въглехидрати, които ви дават усещане за бърза ситост, но също толкова бързо и се усвояват и след половин час отново сте гладни.

Най-добрият вариант е да поръчате нещо здравословно и вкусно до офиса. Това може да стане най-лесно като изтеглите мобилното приложение на foodpanda, което ви позволява да поръчате любимата си храна лесно и по всяко време – https://www.foodpanda.bg/contents/apps.

   Хапване  набързо. Не яжте набързо, опитайте се да отделите поне половин час в средата на работния ден, за да се храните спокойно. Когато ядете набързо, чувството за ситост няма време да дойде и храната е по-малко смилаема.

   Разсейвате се по време на хапване. Когато едновременно ядете и проверявате работния си имейл, вниманието ви е разсеяно, нямате контрол върху количеството храна и преяждате лесно – просто не се чувствате сити навреме. За да не напълнявате, трябва да сте сигурни, че нищо не ви отвлича от обяда, включително гледане на емисията на социалните мрежи на екрана на смартфона.

   Балансираната диета означава, че получавате дневен калориен прием от около 2000 за възрастен, в зависимост от височина, тегло и други характеристики.  Важно е да ги приемате чрез балансирано количество въглехидрати, протеини и мазнини. Не можете напълно да изключите един от тези компоненти от диетата – забравете за диетите без въглехидрати, освен ако Вашият лекар не Ви ги е предписал. Всеки от тези елементи е от голямо значение за здравето, но е важно да няма пристрастие към един от компонентите. Например нормалните мазнини са само 20% от общата диета.

   Протеините са необходими за функционирането на имунната система, вътрешните органи, за регенерация на тъканите. Протеините се съдържат в месото, рибата, морските дарове, яйцата, млечните продукти. По-добре е основната дневна порция протеини да се запази до следобед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.