Изложба „Корени от миналото – светлина в бъдещето” с автентични български носии от Ловешко

Изложба „Корени от миналото – светлина в бъдещето” с автентични български носии от Ловешко

           Изложба „Корени от миналото – светлина в бъдещето” с автентични български носии от Ловешко ще бъде открита на 21 септември, четвъртък, от 11 ч. в партерното фоайе на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Събитието е съвместно дело на отдел „Краезнание” и Регионален клон „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“.

           Експозицията събира най-редките и завършени народни носии от частните колекции на членове на родолюбивата организация и представя ценна възможност за изследване на културата и историята на Ловчанско. Ще бъдат показани етнографски издания и материали от фонда на отдел „Краезнание”, както и презентацията „Магията на народната носия. Традиции, обичаи и обреди в Ловчанско, свързани с изработката на ризата в женското облекло”.

           Костюмите представят облеклото на българката от края на ХІХ и началото на ХХ в. в цялото му многообразие и красота. С различните си елементи и кройки те показват възраст, семейно положение, социален статус и личностна индивидуалност.

          Изложбата е част от събитията по повод 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Посланието на организаторите е да възпитаме у себе си и у децата ни навика да се обръщаме към миналото и силата на българския род и всички велики неща, чрез които той оцелява и расте през годините. Нека съхранената красота на ловешките носии носят послания за род и родина, за духа и традициите на нашия край.

         Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.