Изборният ден в област Плевен е започнал в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен Ярослав Димитров.

Той добави, че на територията на областта са образувани 396 секционни избирателни комисии (СИК). Най-много са в община Плевен – 167, от които 161 са стационарните, две са подвижни, една СИК е разкрита в затвора, една в Дома за стари хора в село Бохот, а две са болнични. 

Имащите право на глас в област Плевен за избори за Народно събрание са малко над 228 000, а за Европейски парламент са над 226 000. Разликата е от около две хиляди души и е заради изискването за уседналост от три месеца на гласоподавателите при вота за Европейски парламент, уточни Димитров. 

Машини за гласуване има в 338 секции в Плевенско. В останалите вотът днес ще се проведе с хартиени бюлетини. 

Изборният ден трябва да приключи в 20:00 часа, каза още председателят на РИК-Плевен. Ако има избиратели пред изборното помещение, председателят на комисията събира личните им карти и тези гласоподаватели трябва да упражнят правото си на вот. Изборният ден трябва да приключи не по-късно от 21.00 часа.

От Областната дирекция (ОД) на МВР в Плевен съобщиха, че функционира денонощно открита линия – телефон 029011298 и имейл izbori@mvr.bg – за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите. Сигнали се приемат и в районните управления, както и на тел. 112.

Звената „Български документи за самоличност“ в ОД на МВР – Плевен съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас. Днес те ще са с работно време от 08.30 до 19.30 часа.

Припомняме, че общо 261 кандидати за народни представители в 31 листи са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори в 15-и многомандатен избирателен район – Плевенски. От регистрираните листи 20 са на политически партии, а 11 – на коалиции от партии. Най-възрастният кандидат е на 92 години, а най-младият е на 23 години. От всички кандидати 188 са мъжете, а 73 – жени.