Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Стопаните се присъединяват към исканията на инициативния комитет, съставен от 24 организации. Те настояват за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Към момента е свалена цената на слънчогледа и няма търговия, каза за Зетра Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч. По думите ѝ към исканията  се присъединяват:  животновъди, пчеларите, зеленчукопроизводители, целия сектор по агрохранителната верига верига.

Пред Зетра протестиращите категорично заявиха,че протестите им не са политически и не се цели дестабилизиране на управлението на страната. Земеделците искат да могат да реализират продукцията на българския пазар и така хората да получават качествена и проверена храна.

Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор. В момента се подготвя голям протест със земеделска техника от цялата страна в София.