„Зелен коридор“ за ваксинация е обявен в четири болници в Плевен

„Зелен коридор“ за ваксинация е обявен в четири болници в Плевен

Четири „зелени коридори” за ваксинация работят в Плевен от 4 април – един в УМБАЛ „Георги Странски”, а другите три са в частни болници, съобщават от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Плевен.

В т.н. „зелени коридори“ще се провежда ваксиниране срещу COVID-19 на лица, които не попадат в целевите групи на фаза I-V, съгласно Националния план за ваксиниране,  но които са изразили желание за имунизиране.

Освен това, от РЗИ – Плевен съобщават и за възможността за придобиване на ваксинационен сертификат.

С такъв сертификат може да се сдобие всяко лице, което е преминало през пълния ваксинационен цикъл, тоест, има поставена първа и втора доза от ваксината..

Сертификатът може да се разпечатот сайта на Министерството на здравеопазването в раздел „електронно медицинско досие”, но само ако съответното лице притежава електронен подпис. Става дума за потребители, които имат регистрация за вход в системата за извършване на този вид услуга.

При липса на електронен подпис, ваксинираното лице може да поиска издаването на сертификата от личния си лекар, а лицата, които са се ваксинирали в имунизационните кабинети на РЗИ-Плевен могат да ги получат директно от там, след поставяне на втората доза на ваксината.

Необходимо е да се знае, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

Фактически сертификата съдържа датите на ваксинация и типа ваксина, а на основание на тези данни, собственика на сертификата може да се възползва от опростения режим за предвижване на територията на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.