Задълженията на МБАЛ – Ловеч към момента възлизат на 5 млн. лв. 390 хил. лв. пък са средствата, които работещите в болницата има да получават

Задълженията на МБАЛ – Ловеч към момента възлизат на 5 млн. лв. 390 хил. лв. пък са средствата, които работещите в болницата има да получават

Състояние на здравеопазването в Община Ловеч и предприемане на спешни мерки за осигуряване на здравни услуги на жителите на общината. Това беше единствената точка, която общинските съветници обсъждаха днес. По време на заседанието стана ясно, че задълженията на МБАЛ – Ловеч към момента възлизат на 5 млн. лв. 390 хил. лв. пък са средствата, които работещите в болницата има да получават. Това бе потвърдено и от директора на лечебното заведение д-р Татяна Ганчева.
Според общинския съветник Георги Митев три са основните фактора, довели болницата в Ловеч до това състояние – лошо икономическо състояние, некомплектаване състава на лекарите, недостатъчно качество на лечение. По думите му упадъкът на болницата започва след 2005 г., като една от причините е и сключването на договори с частни здравни структури в болницата.
По време на днешното заседание общинският съветник Иван Иванов предложи кметът на Община Ловеч да сезира специализираната прокуратура за тежкото финансово състояние на болницата. Неговото продложение бе подложено на гласуване, като 22 бяха „за”, 1 „против” и 5 „въздържал се”.
С 25 гласа „за”, 1 „против” и 1 „въздържал” се ОбС – Ловеч пък прие да се възложи на кмета на Община Ловеч да внесе в Министерството на здравеопазването предложение за спешна промяна на Борда на директорите на МБАЛ, който да изготви и представи оздравителна програма за излизане от тежкото финансово и кадрово състояние на болницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.