Дигитален кабинет по английски език помага за по-висок успех и по-малко отсъствия на учениците

Дигитален кабинет по английски език помага за по-висок успех и по-малко отсъствия на учениците

Учебната стая, изградена с помощта на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”, се превръща в пример за работа в електронна среда за другите училища в града

Днес никой не се съмнява, че обучението в дигитална среда е бъдещето на модерното образование. Но през 2017 г., когато училищното настоятелство на Профилираната природо-математическата гимназия в Ловеч изготвя проект за превръщане на класна стая в дигитален кабинет, това далеч не е било така.

През същата тази година се появява за първи път програмата на Лидл България “Ти и Lidl за по-добър живот”, която, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, подпомага инициативи на местните общности в области, свързани с образованието, културата и околната среда. Когато от ППМГ – Ловеч, разбират за програмата, осъзнават, че тя е точно в посоката, в която си представят бъдещото си развитие, споделя Тошко Колев, заместник-директор на училището. Програмата на Lidl подкрепя идеите на граждански организации, затова с изготвянето на проекта се заема настоятелството “Сдружение ППМГ – Надежда”.

Идеята на проекта “Бъдещето е тук” е да се интегрират новите технологии в образователната система, като се изгради първата в училището смарт стая за чуждоезиково обучение по английски език. Новото поколение ученици е на “ти” с технологиите и за да отговаря тяхното обучение на съвременните тенденции, първата стъпка е създаването на красива и модерна среда за децата и учителите, на високо технологично ниво. Дизайнът на кабинета включва мека мебел и маси с нетрадиционна форма, които позволяват различна конфигурация за работа в групи. Стените са изрисувани с някои от най-популярните туристически забележителности в британската столица, като специалната боя позволява да се пише на стената директно като на бяла дъска.

Най-голямото предизвикателство на проекта към онзи момент обаче е свързано с по-възрастните колеги. Преминават през квалификация, насочена към различните дигитални платформи, и пристъпват към преструктуриране на учебния материал, защото урокът, предназначен за традиционната класна стая, не може механично да се пренесе в дигиталната. Днес целият състав от учителите използва безпроблемно технологичните нововъведения, над 200 ученици от 5. до 12. клас ползват стаята и се надпреварват само в нея да провеждат часовете, отсъствията намаляват, а успехът им се повишава.

Този първи опит на училището с проекта се оказва успешна стъпка в правилната посока и служи като ускорител на процесите там. Впоследствие ППМГ става иновативно училище, оборудват се още стаи. Когато в страната е обявено извънредно положение заради коронакризата, учителите вече са обучени и буквално за едно денонощие преминават безпроблемно към онлайн обучение. Създадената по проекта иновативна среда помага при смесена форма на обучение да се комбинират и сменят подходите на работа, така че постоянно да се провокира интересът на учениците към материала и да се мотивират и постигат все по-добри резултати.

Учебната стая, изградена с помощта на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”, се превръща в пример за работа в електронна среда за другите училища в града и в нея се провеждат открити уроци за обмен на опит. А днес гимназията вече работи по изграждане на STEM-център и именно иновативният кабинет е базата за неговото изграждане.

“Оказва се, че сме били доста прозорливи за времето, когато сме подготвили проекта “Бъдещето е тук”. Той не само е в унисон с визията на училището да създаде  високотехнологична реална среда, но е и ключов за развитието ни в променящите се условия”, казва зам.-директорът Тошко Колев. “За училище като нашето програмата на Лидл България е много важна. Без да забравяме традициите си, трябва да надграждаме и постоянно да се развиваме, така че българското образование да добие европейски и световен вид. Защото пътят към по-добрия живот, както е слоганът на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”, минава през по-доброто образование.”

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално-отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *