Десетият фолклорен празник „Хоро под Стратеш“ в Ловеч събра десет състава

Десетият фолклорен празник „Хоро под Стратеш“ в Ловеч събра десет състава

Десетият фолклорен празник „Хоро под Стратеш“ се проведе на 17 юли в Ловеч, като събра десет фолклорни състава от Северна и Южна България. Празникът огласи града с музика, тъй като започна с дефиле на участниците през централната зона. После  пред сградата на общината бяха изиграни няколко народни хора. Основната програма бе на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“. По регламент участниците представят поне по две хора в рамките на шест минути.

Фолклорният празник по традиция събира млади и стари, професионалисти и любители, всичките те влюбени в магията на танца. Организатор е НЧ „Зорница-2010 – Нено Щрегарски“, в него  Нели Читинова е председател, а Маргарита Дончева е главен художествен ръководител на фолклорната формация „Елит“ към читалището. Фестивалът няма конкурсен характер.  Всяка година обаче се връчва специалната награда с името на патрона на читалището – Нено Щрегарски. Наградата е статуетка, изработена от Спас Дочев.  Тя е признание за приноса в съхранението на българския фолклор и запазването на традициите.

Въпреки горещия съботен ден, празникът събра много публика. Пъстрата програма бе изгледана и от Димитринка Дренска, началник отдел „Образование, култура, вероизповедания, туризъм“ при Община Ловеч. По традиция и за да оправдание името си, веселието завърши с всеобщо хоро, на което се хванаха всички участници, както и част от публиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.